inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Serile Radio Romania Muzical 20 cu violonistul Alexandru Tomescu

0 Comentarii
Radio Romania Muzical, unicul post romanesc dedicat muzicii clasice, implineste, in 24 martie, 20 ani de existenta.
 
In colaborare cu Muzeul National Cotroceni, un prim eveniment dedicat acestei aniversari va avea loc joi, 16 martie, de la ora 19.00: recitalul sustinut de violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati muzicieni romani ai momentului, interpretul discului de muzica clasica al anului 2016.


 
Albumul Bach to basics semnat de Alexandru Tomescu a obtinut in cadrul unui proiect organizat de Radio Romania Muzical, prin vot popular, titlul de “Disc de muzica clasica al anului 2016”. Albumul a strans un numar record de 5.546 voturi unice.
 
In seara de zilei de 16 martie, Alexandru Tomescu va interpreta in Sala Cerchez a Muzeului National Cotroceni, lucrari pentru vioara solo de Bach, repertoriul inclus si pe “Discul de muzica clasica al anului 2016”. La finalul recitalului, violonistul va oferi autografe.
 
Biletele pentru recitalul din 16 martie, sunt disponibile in reteaua www.eventim.ro. Accesul la Muzeul National Cotroceni este permis, incepand cu ora 18.00, la intrarea aflata vis-à-vis de Gradina Botanica, in baza unui act de identitate.
 
Inregistrarea recitalului sustinut in 16 martie de Alexandru Tomescu va fi difuzata la Radio Romania Muzical sambata, 25 martie, de la ora 10.30.
 
Radio Romania Muzical a inceput sa emita in 24 martie 1997, in Bucuresti. In ultimii 20 ani, s-a impus ca un reper al calitatii in peisajul media si cultural; a ramas, de asemenea, unicul post de radio romanesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio Romania Muzical promoveaza marile valori ale creatiei romanesti si universale, in interpretari de marca, romanesti si straine. Radio Romania Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creatiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau inregistrari realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.
 
Radio Romania Muzical este conectat la realitatile scenelor de concert internationale prin concertele pe care le preia, in direct sau inregistrat, prin reteaua Uniunii Europene de Radio. La Radio Romania Muzical pot fi ascultate in direct spectacole puse in scena la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alaturi de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, asa cum a fost, in ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.
 
Radio Romania Muzical pune la dispozitia partenerilor sai din Uniunea Europeana de Radio evenimente care au loc in Romania, unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, asa cum a fost festivalul “Bucuresti, oras al muzicii” din anul 2007.
 
Radio Romania Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni romani de valoare. In 2013, la propunerea Radio Romania Muzical, violonistul Razvan Stoica a participat si a si castigat concursul New talent de la Bratislava, o rampa de lansare in viata internationala de concert. Alti tineri muzicieni propusi de Radio Romania Muzical la concursul Concertino Praga au obtinut de-a lungul anilor importante premii. Printre acestia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Malina Ciobanu – mentiune (2016), pianistul Cadmiel Botac – mentiune (2013).
 
Radio Romania Muzical transmite in direct si inregistreaza cele mai importante evenimente muzicale romanesti: de la Festivalul international George Enescu, la Stagiunea de marti seara de la Ateneul Roman, dedicata tinerilor muzicieni.
 
Radio Romania Muzical este organizator al unor evenimente aparte in peisajul cultural romanesc: de la Festivalul “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagonisti a figurat celebra pianista Elisabeth Leonskaja, la “Zilele Lipatti” din 2010 si stagiunile de concerte organizate in 2014 si 2015 la Muzeul National Cotroceni.
 
Din 2010, Radio Romania Muzical a organizat pentru prima data proiectul “Asculta 5 minute de muzica clasica” in spatii neconventionale. Astazi, “Asculta 5 minute de muzica clasica” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio Romania, desfasurat pe doua paliere: in spatii neconventionale (mall-uri, hipermarketuri, librarii, muzee, sedii de firme, magazine de mobila si bricolaj) si in scoli.
 
In 2013, Radio Romania Muzical a organizat prima editie a proiectului “Voteaza discul de muzica clasica al anului”. Interpretii discurilor castigatoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiana si pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Stirbat (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).
 
Radio Romania Muzical poate fi ascultat in prezent pe doua frecvente: 104.8 FM (Bucuresti) si 97.6 FM (frecventa regionala), ca si pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro si prin aplicatiile IOS si Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhiva audio extinsa de emisiuni, cronici, interviuri, stiri, alte 7 stream-uri on demand.
 
Alexandru Tomescu (nascut in 1976) intruneste, in constiinta publicului, amprenta unei vocatii si a unui destin artistic, dublate de o energie putin obisnuita pentru a le traduce in fapta si, in plus, cu sansa de a canta pe o vioara Stradivarius. 
 
Fiu al unei familii de muzicieni, studiaza primii sapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoara de vioara la Liceul de Muzica „George Enescu“ din Bucuresti. De la varsta de sase ani, canta acompaniat de tatal sau, pianistul Adrian Tomescu, participand la numeroase evenimente si concursuri muzicale. Formatia lui e desavarsita, intre 1995 si 1999, la Conservatorul din Bucuresti, cu Stefan Gheorghiu, cel mai important pedagog roman in scoala de vioara a momentului. Obtine burse de studii in SUA si Elvetia, unde studiaza cu Eduard Schmieder (2000) si cu Tibor Varga (2001), iar in paralel participa la cursuri de perfectionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah si Hermann Krebbers. 
 
Dintre numeroasele competitii nationale si internationale castigate trebuie mentionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) si Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanti, intre care Kurt Masur si Valery Gergiev, alaturi de pianisti precum Valentina Lisitsa si Eduard Kunz,  in sali celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théatre des Champs-Élysées. 
 
A inregistrat pentru posturi de radio si televiziune romanesti, dar si din Anglia, Franta, Elvetia, Germania, Olanda, Polonia, SUA si a realizat numeroase imprimari pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini si Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrari camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alaturi de Horia Mihail si Razvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus  (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I) si Bach to basics, albumul care a primit titlul de “Disc de muzica clasica al anului 2016” in Romania, prin votul ascultatorilor Radio Romania Muzical.
 
Din anul 2007, in urma unui concurs, ii este incredintata, deocamdata pana in 2018, vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista catorva indraznete proiecte muzicale de anvergura si notorietate, cu finantare privata, in care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat in zeci de localitati din tara, cu programe care au cuprins cateva integrale-eveniment pentru viata muzicala romaneasca, asociind uneori recitalul cu secvente  inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele sase sonate pentru vioara solo de Ysaÿe, sonatele si partitele pentru vioara solo de Bach, sonatele pentru vioara si pian de Prokofiev si integrala lucrarilor pentru vioara si pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost inregistrate pe CD-uri si DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics. 
 
O dominanta a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegatia de a duce marea muzica catre oamenii obisnuiti si de a dedica activitatii caritabile o parte insemnata din evenimentele muzicale in care evolueaza. Artistul e vizibil insufletit de pasiunea cauzelor nobile si prezenta lui pe scena publica romaneasca se distinge odata mai mult prin acest altruism.  

Martie 2017
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Editii muzicale rare
Editii muzicale rare

Marti, 29 martie, de la ora 18:00 va debuta Stagiunea de colectie, o serie noua de evenimente prin care vor fi valorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Nationale a Romaniei. ...

O viata de om petrecuta pe scena

Visul sau a fost sa joace la Bucuresti insa inima nu l-a lasat sa paraseasca orasul de la malul marii. Este vorba despre actorul Liviu Manolache care a aniversat 25 de ani de cariera... o viata de om ...

TURN-UP to eXplore dance festival! - Cel mai important festival de dans contemporan si performance din Romania!

Incepe cea de a 6-a editie a celui mai important festival de dans contemporan si performance din Romania!Asociatia 4Culture are deosebita placere de a va anunta ca in perioada 1-16 octombrie 2011 se ...

Christkindlesmarkt Brasov 2011 targ de Craciun in Curtea Bisericii Negre
Christkindlesmarkt Brasov 2011 - targ de Craciun in Curtea Bisericii Negre

Din data de 16 decembrie 2011 pana in seara de ajun, in Curtea Bisericii Negre din Brasov va avea loc unul dintre cele mai cele mai frumoase targuri de Craciun din Romania, inspirat dupa Targul de ...

Documentary Mondays Drogurile in Cehia si Romania
Documentary Mondays: Drogurile in Cehia si Romania

Centrul Ceh invita publicul luni si marti la doua evenimente care dezbat problema drogurilor in Cehia si Romania. Luni puteti viziona documentarul cehesc Katka iar marti puteti lua parte la o ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline