inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Serile Radio Romania Muzical 20 cu pianista Luiza Borac

0 Comentarii


Cu ocazia aniversarii de 20 ani, Radio Romania Muzical organizeaza, in colaborare cu Muzeul National Cotroceni, un recital sustinut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00.
 
Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, in 19 martie implinindu-se 100 ani de la nasterea acestui pianist-simbol pentru cultura romaneasca, in acelasi timp, si un compozitor inspirat.
 
Pianista Luiza Borac este cunoscuta drept una dintre cele mai importante promotoare ale creatiei lui Dinu Lipatti. In anul 2012, ea a publicat la o importanta casa internationala de discuri un album dedicat lui Dinu Lipatti, incluzand lucrari scrise de Dinu Lipatti sau aranjamente realizate de Dinu Lipatti dupa lucrari ale altor compozitori. Albumul s-a bucurat de cronici entuziaste in prestigioase reviste: BBC Music Magazine, International Record Review, Gramophone, Diapason.
 
In 23 martie, Luiza Borac va interpreta in Sala Cerchez a Muzeului National Cotroceni opusuri si transcriptii de Dinu Lipatti, Frédéric Chopin, Franz Liszt, toate, avand o legatura cu Dinu Lipatti compozitorul si interpretul.
 
Biletele pentru recitalul din 23 martie sunt disponibile in reteaua www.eventim.ro (http://www.eventim.ro/ro/bilete/sala-radio-stagiune-2015-2016-bucuresti-muzeul-national-cotroceni-cerchez-949633/performance.html). Accesul la Muzeul National Cotroceni este permis, incepand cu ora 18.00, la intrarea aflata vis-à-vis de Gradina Botanica, in baza unui act de identitate.
 
Inregistrarea recitalului sustinut in 23 martie de Luiza Borac va fi difuzata la Radio Romania Muzical duminica, 26 martie, de la ora 10.30.
 
Un prim eveniment din seria “Serile Radio Romania Muzical 20” are loc in 16 martie: la Muzeul National Cotroceni, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta lucrari de Johann Sebastian Bach. 
 
Radio Romania Muzical a inceput sa emita in 24 martie 1997, in Bucuresti. In ultimii 20 ani, s-a impus ca un reper al calitatii in peisajul media si cultural; a ramas, de asemenea, unicul post de radio romanesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio Romania Muzical promoveaza marile valori ale creatiei romanesti si universale, in interpretari de marca, romanesti si straine. Radio Romania Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creatiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau inregistrari realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.
 
Radio Romania Muzical este conectat la realitatile scenelor de concert internationale prin concertele pe care le preia, in direct sau inregistrat, prin reteaua Uniunii Europene de Radio. La Radio Romania Muzical pot fi ascultate in direct spectacole puse in scena la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alaturi de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, asa cum a fost, in ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.
 
Radio Romania Muzical pune la dispozitia partenerilor sai din Uniunea Europeana de Radio evenimente care au loc in Romania, unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, asa cum a fost festivalul “Bucuresti, oras al muzicii” din anul 2007.
 
Radio Romania Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni romani de valoare. In 2013, la propunerea Radio Romania Muzical, violonistul Razvan Stoica a participat si a si castigat concursul New talent de la Bratislava, o rampa de lansare in viata internationala de concert. Alti tineri muzicieni propusi de Radio Romania Muzical la concursul Concertino Praga au obtinut de-a lungul anilor importante premii. Printre acestia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Malina Ciobanu – mentiune (2016), pianistul Cadmiel Botac – mentiune (2013).
 
Radio Romania Muzical transmite in direct si inregistreaza cele mai importante evenimente muzicale romanesti: de la Festivalul international George Enescu, la Stagiunea de marti seara de la Ateneul Roman, dedicata tinerilor muzicieni.
 
Radio Romania Muzical este organizator al unor evenimente aparte in peisajul cultural romanesc: de la Festivalul “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagonisti a figurat celebra pianista Elisabeth Leonskaja, la “Zilele Lipatti” din 2010 si stagiunile de concerte organizate in 2014 si 2015 la Muzeul National Cotroceni.
 
Din 2010, Radio Romania Muzical a organizat pentru prima data proiectul “Asculta 5 minute de muzica clasica” in spatii neconventionale. Astazi, “Asculta 5 minute de muzica clasica” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio Romania, desfasurat pe doua paliere: in spatii neconventionale (mall-uri, hipermarketuri, librarii, muzee, sedii de firme, magazine de mobila si bricolaj) si in scoli.
 
In 2013, Radio Romania Muzical a organizat prima editie a proiectului “Voteaza discul de muzica clasica al anului”. Interpretii discurilor castigatoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiana si pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Stirbat (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).
 
Radio Romania Muzical poate fi ascultat in prezent pe doua frecvente: 104.8 FM (Bucuresti) si 97.6 FM (frecventa regionala), ca si pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro si prin aplicatiile IOS si Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhiva audio extinsa de emisiuni, cronici, interviuri, stiri, alte 7 stream-uri on demand.
 
Luiza Borac a obtinut peste 30 de distinctii nationale si internationale printre care: in anul 1998 premiul al II lea si Medalia de Argint la concursul international de pian din Salt Lake City, SUA, premiile I la concursurile internationale Viotti-Valsesia Italia si Mendelssohn Berlin, premiile speciale Mozarteum Salzburg, Richard Wagner Bayreuth, Havergal Glasgow, Tomassoni Köln. In anul 2002 Luiza Borac a castigat Premiul I Prix d’Oslo, Premiul special al juriului si Premiul publicului la Concursul international de pian “Grieg” de la Oslo, Norvegia.
 
In 1991 Luiza Borac l-a inlocuit in ultimul moment pe pianistul Sviatoslav Richter in cadrul Schleswig-Holstein Musik Festival, obtinand recenzii excelente. Activitatea ei concertistica cuprinde recitaluri si concerte in: Romania, Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elvetia, SUA; la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Steinway Hall London si New York, Radio Hamburg, Liederhalle Stuttgart, sala Puccini Milano, Auditorium Milano, Radio s’Hertogenbosch; la festivalurile Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena si Milano, Schleswig-Holstein Musik Festival Germania; cu artisti ca Vladimir Jurowski, Radu Lupu si Murray Perahia.
 
Luiza Borac a promovat in mod spectaculos creatia compozitorilor George Enescu si Dinu Lipatti in plan international, prin intermediul inregistrarilor premiate de cele mai importante publicatii de specialitate precum BBC Music Magazine, New York Times, Gramophone, Der Spiegel etc., cat si al numeroaselor concerte si prelegeri pe scenele lumii. In martie 2006, revista americana de muzica clasica Fanfare a ales albumul Enescu ca pentru articolul de la categoria “Story” si pentru coperta, incluzand inregistrarea in Hall of Fame Fanfare. Numeroase emisiuni de radio europene au prezentat aceasta inregistrare alaturi de ample interviuri.
 
In 2007, pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul BBC Music Magazine pentru cea mai buna inregistrare instrumentala CD a anului: “Pasiune, sensibilitate si tehnica formidabila sunt cuvintele care descriu performanta Luizei Borac.” (BBC Music Awards)
 
In 2009 Luiza Borac a fost selectionata sa interpreteze in prima auditie mondiala lucrarea recent descoperita a compozitorului Robert Schumann, “Ahnung”. Tot in 2009, dupa 10 ani ca artista a casei Steinway, Luiza Borac a fost inclusa in seria celebritatilor “Wall of Fame” Steinway.
 
In anul 2014, Luiza Borac a primit titlul de doctor ‘summa cum laudae’ acordat de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti pentru lucrarea sa dedicata creatiei lui George Enescu.
 
In acelasi an a aparut discul intitulat “Chants nostalgiques”, care a adus in atentia internationala doua nume mari ale muzicii romanesti: dirijorul si compozitor Constantin Silvestri si tenorul Ion Buzea, aniversat la implinirea a opt decenii de viata.

Martie 2017
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

The Rollings Stones anunta un nou album de studio Hackney Diamonds
The Rollings Stones anunta un nou album de studio: Hackney Diamonds

Formatia The Rolling Stones a confirmat ca va lansa in curand un album de studio cu piese noi, “ Hackney Diamonds ”, primul de la “ A Bigger Bang ” (2005), dupa ce in ultimii ...

O vizita la Muzeul Zambaccian
O vizita la Muzeul Zambaccian

Muzeul Zambaccian detine o valoroasa colectie de arta provenind din donatia facuta statului roman de colectionarul Kricor Zambaccian. Muzeul cuprinde o selectie de valoare din arta romaneasca ...

 In Utero al treilea album al formatiei Nirvana va fi relansat intr o editie speciala
“In Utero”, al treilea album al formatiei Nirvana, va fi relansat intr-o editie speciala

Aparut in toamna anului 1993, “ In Utero ” era al treilea si ultimul album de studio al celor de la Nirvana, un disc inregistrat in doar doua saptamani in luna februarie a aceluiasi an, un ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Roger Waters a lansat noua versiune a piesei Pink Floyd Time
Roger Waters a lansat noua versiune a piesei Pink Floyd “Time”

Fostul basist al formatiei Pink Floyd a lansat o noua piesa de pe noua versiune a clasicului album “ The Dark Side of the Moon ”, si de aceasta data este vorba de clasica “ Time ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline