Sergiu Nicolaescu a implinit recent 80 de ani si a fost sarbatorit la Casa Capsa de apropiatii sai, mai ales actori din generatiile vechi. Chiar daca statura si rolul sau in cinematograful romanesc sunt controversate, prin inegalitatea productiilor ori a rolurilor, nu-i putem trece cu vederea personalitatea si importanta sa.
Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu-Jiu, termina Universitatea Politehnica din Bucuresti si are primul contact cu filmul la Studioul cinematografic Alexandru Sahia, dar pe partea tehnica, nu ca actor. Printre primele filme in care va juca se numara Dacii si Mihai Viteazul.
Dupa cum stim, el a jucat in majoritatea pe care le-a regizat, ba chiar a fost implicat in scrierea unor scenarii. Primul film pe care l-a realizat a fost Dacii, o coproductie franco-romana, in 1967, dupa care a curs o serie de pelicule realizate in colaborare cu francezii: Ultimul mohican ori Preeria. In 1971 apare unul dintre filmele sale celebre, Mihai Viteazul, urmat in anii imediat urmatori de Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte si de Cu mainile curate.
Nu-l lasa deoparte pe Comisarul Moldovan, un personaj prin care Sergiu Nicolaescu s-a identificat in inimile cinefililor romani, de-a lungul unei serii de filme, intre care fac parte Un comisar acuza, Revansa ori Ultimul Cartus.
Filmele realizate de catre prolificul Sergiu Nicolaescu dupa Revolutie sunt cele mai contestate de critici care arata slaba calitate a lor. Intre peliculele de dupa ‘89 amintim de Oglinda, Orient Express, Carol I si recentul Poker.
Sergiu Nicolaescu a ajuns la 80 de ani si promite sa nu se lase de meserie. Ramane ca publicul sa-l judece si sa cearna ce ramane din munca sa uriasa.
O.D.
Aprilie 2010