Adrian Cioroianu, senator liberal, este membru al Comisiei pentru Cultura din Camera superioara a Parlamentului. Zilele acestea, comisia are pe agenda de lucru noua lege de organizare a SRTv.
In ce masura mai poate fi obiectiv un om care a primit de la institutia cu pricina o suma deloc neglijabila (se vorbeste de un onorariu de 3.000 de euro)? Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, vorbeste despre un conflict de interese: "Domnul Cioroianu este intr-o situatie speciala: este membru al Comisiei de Cultura din Senat, la care se afla in dezbatere noua lege a SRR si SRTv.
O situatie clara de incompatibilitate. Este inexplicabil pentru mine cum de a acceptat sa fie platit de TVR. Adrian Cioroianu se numara printre politicienii care invoca destul de apasat standardele morale ale natiei si ale clasei politice. I-a judecat din punct de vedere moral pe altii, dar se conduce dupa alte principii, cand vine vorba de propria persoana.
Cred ca in aceasta situatie, fie ar trebui sa plece din Comisia de Cultura, fie sa restituie banii TVR-ului. De fapt, din start ar fi trebuit sa refuze implicarea in acest proiect de televiziune".
La ultima audiere in Comisia de Cultura, Tudor Giurgiu, mai-marele TVR, a recunoscut ca a fost o greseala faptul de a fi platit oameni politici. Dar, pana la urma, nimeni nu poate fi platit impotriva propriei vointe.
Despre aceasta stare de lucruri, Adrian Cioroianu ne-a declarat: "Nu mi se pare ca exista un conflict de interese, remuneratia respectiva (mult mai mica decat cea despre care se vorbeste) a fost obtinuta prin contract. Eu am fost invitat la emisiune in calitatea mea de profesor universitar, nu in cea de parlamentar. Iar la lucrarile Comisiei de Cultura nu mai particip, fiind detasat la Bruxelles. Este adevarat ca m-am numarat printre initiatorii acestui proiect de lege, dar m-am retras". Intrebat daca, atunci cand se va vota proiectul de lege privind SRTv, va veni, totusi, sa voteze, domnul Cioroianu a raspuns "interesant": "Este o chestiune speculativa. Poate da, poate nu". diana.popescu@gandul.info
Diana POPESCU