Exista o legatura stransa intre om si imbracaminte inca din cele mai stravechi timpuri. Cum s-a transformat si a evoluat vestimentatia pana in zilele noastre? La aceasta intrebare exista diverse raspunsuri, opinii, iar pe cateva dintre acestea dorim sa vi le impartasim.
In timp vestimentatia creata a inceput sa tina cont si de alte scopuri in afara de cele practice. O blana frumoasa a devenit un obiect decorativ, care arata totodata statutul social al unei persoane. Cu alte cuvinte, imbracamintea devenea un mijloc de comunicare a pozitiei sociale, a avutiei. Nici accesoriile nu erau neglijate.
Imbracamintea poate reprezenta si un simbol al unei superstitii. De pilda, exista sportivi care concureaza cu acelasi tricou sau in acelasi echipament in care au iesit intr-o competitie importanta castigatori.
Vestimentatia nu mai serveste astazi doar scopului protejarii corpului, a capatat in timp valente practice pentru un ritm alert, iar uneori este ostentativa si nepotrivita.
Trecerea din perioada Antichitatii in cea a Evului Mediu a fost marcata din punct de vedere vestimentar de regulile stricte impuse de Biserica. Astfel hainele erau lejere, decolteul aproape inexistent, rochiile si fustele lungi, iar umerii acoperiti. Din ce in ce mai multe femei au inceput sa-si ascunda parul sub esarfe sau doamnele instarite sub palarii. Chiar daca Biserica impunea anumite rigori vestimentare, nobilii purtau haine din materiale scumpe in culori tari si bijuterii rafinate. Oamenii saraci nu-si permiteau acest lux, iar pe deasupra le era interzis sa poarte haine in culori asemenatoare celor purtate de aristocrati.
Odata cu dezvoltarea oraselor, moda a inceput sa se schimbe si sa devina din ce in ce mai interesanta. Moda de la vestitele curti regale din Franta s-a raspandit foarte repede in Europa, devenind un important punct de reper. Hainele au devenit elegante, rafinate, iar croiala din ce in ce mai sofisticata.
Moda reprezinta in primul rand arta de a crea haine si de a le purta. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a inceput sa se dezvolte in lume o adevarata industrie a modei. Cu pasi marunti, talentatii creatori de moda, care lucrau in anii ’50 – ’60 in atelierele lor, si-au cladit de-a lungul anilor adevarate imperii ale modei, devenind celebri in toata lumea.
Imagine: chanel.com
A.V.
editor artline.ro