Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza seminarul Ce invatam astazi la muzeu? , care va avea loc la sediul M.N.A.R., intrarea Stirbei Voda nr. 1, in perioada 27-28 octombrie 2006. La acest eveniment participa profesionisti de referinta din domeniul educatiei muzeale, invitatul de onoare fiind Sue Wilkinson, director al Programului Renaissance in the Regions, Museums, Archives and Libraries din Marea Britanie. Seminarul se adreseaza atat specialistilor din muzee cat si celor din sistemul educativ, iar cel mai important rezultat va fi inaintarea unei propuneri de parteneriat-cadru catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Culturii si Cultelor.
Aceasta propunere va avea drept scop principal sublinierea necesitatii recunoasterii beneficiilor acestui tip de educatie alternativa de catre ambele institutii vizate. Partenerii evenimentului sunt Ministerul Culturii si Cultelor, British Council Romania, Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, Reteaua Tematica Muzee Literare Romanesti, Asociatia GIL Corona Brasov si Asociatia OP Development.
Inscrieri si informatii: Dragos Neamu, presedinte RNMR, tel/fax 021/2129653, e-mail dragos@mlr.ro .
R.N.M.R. a derulat anul acesta si alte activitati specifice, in paralel cu procedurile de dobandire a personalitatii juridice. Astfel, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor si The Fund for Arts and Culture in Central and Eastern Europe , a participat la organizarea Conferintei anuale regionale a muzeelor. Acest eveniment international a purtat titlul Our Museum, Our Community: Our Partnership si s-a desfasurat in perioada 17-20 septembrie 2006 ( http://www.romanian-museums-forum.com). In plus, site-ul R.N.M.R. (
www.muzee.org) este deja cel mai dinamic portal web din Romania care reflecta activitatea sectorului muzeal, constituind un instrument util de informare atat pentru membrii retelei cat si pentru publicul larg.
Definitivarea procedurii de dobandire a personalitatii juridice a Asociatiei Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania , care beneficiaza de sustinerea Ministerului Culturii si Cultelor, s-a dovedit a fi un real succes. Constituita ca urmare a vointei libere de asociere a 33 de entitati muzeale din tara, R.N.M.R. isi propune sa sustina interesele membrilor sai, sa identifice metodele de dezvoltare pe termen mediu si lung, sa promoveze si sa valorifice patrimoniul si mediul cultural si istoric al tarii, precum si
sa acopere nevoile de pregatire si informare ale operatorilor muzeali.
Identificarea unui numar atat de mare de membri fondatori ai acestei asociatii a fost posibila prin organizarea unor sesiuni de informare la Ploiesti (in noiembrie 2005), la Arad (in martie 2006) si la Bucuresti (in mai 2006).
In cadrul Adunarii generale, care a fost organizata pe 26 mai la Muzeul Literaturii Romane, membrii fondatori au dezbatut fiecare capitol in parte al statutului noii asociatii si au ales persoanele care sa le reprezinte in urmatorii patru ani. Astfel, conducerea Asociatiei R.N.M.R. este asigurata de Consiliului director alcatuit din
Presedinte - Dragos Neamu ,
Vicepresedinte
- Paul Tocanie, Secretar - Diana Dochia , Trezorier - Voichita Petrescu,
Membri - Victor Gorduza si Constantin Tantariu, Secretar General - Angelica Iacob. Persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, Asociatia R.N.M.R. are sediul in Bucuresti, pe B-dul Dacia nr.12 (la Muzeul National al Literaturii Romane).
Decizia de infiintare a acestei retele a fost luata in urma identificarii unei nevoi acute: Romania era singura dintre tarile membre sau candidate la U.E. care nu dispunea inca de o retea nationala a muzeelor. La nivel international, ideea de asociere a institutiilor cu acelasi profil profesional in vederea colaborarii, a schimbului de informatii si a sustinerii reciproce s-a generalizat inca de la inceputul anilor '80, metoda dovedindu-si utilitatea de-a lungul timpului. Avand o strategie de dezvoltare clara, coerenta si convingatoare, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania s-a racordat deja la contextul international prin afilierea la NEMO ( Network of European Museum Organization ).
Reteaua are reprezentativitate in 7 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii, respectiv regiunea Bucuresti-Ilfov , Nord-Vest , Vest , Centru , Sud, Sud-Est si Nord-Est. Printre membrii fondatori ai asociatiei se numara muzee cu domenii de activitate diverse, de importanta locala, regionala sau nationala. Varietatea tipurilor de muzee membre este ilustrata prin simpla insiruire a acestora: Muzeul National al Literaturii
Romane, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa , Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judetean de Arta Prahova, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti, Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Complexul National Muzeal Curtea Domneasca , Targoviste.
Alte muzee si-au aratat deja interesul pentru aceasta initiativa, astfel ca reteaua s-a largit prin includerea a 7 noi membri printre care Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Muzeul Judetean Buzau, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti , Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi sau Muzeul Municipal Dej.
Pentru a facilita comunicarea si sustinerea intereselor comune pentru entitatile muzeale de acelasi tip, membrii retelei vor fi reuniti, pe termen scurt si mediu, in sub-retele tematice informale, prima dintre aceasta fiind deja constituita, respectiv Reteaua muzeelor si caselor memoriale literare , administrata de domnul Sande Varjoghe.
Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania invita si alte entitati muzeale care activeaza in intreaga tara sa se alature ei.
Octombrie 2006