Coordonatorul proiectului a precizat că spectacolul a fost selectat în ideea că teatrul nu înseamnă numai cuvânt, ci şi mişcare, muzică, dans. "Aceşti actori au ales dansul ca formă de reprezentare a cuvântului", a afirmat coordonatorul Galei HOP, care a precizat că la ediţia trecută a fost în concurs un spectacol de teatru-dans, dar care nu a fost lipsit de cuvinte. Gala HOP, organizată de UNITER, are două secţiuni - Spectacole de grup şi Individual.
La secţiunea Grup au fost înscrise 13 spectacole, fiind selecţionate patru. Juriul acestei secţiuni, format din regizorii Ada Lupu, Mircea Cornişteanu şi Silviu Jicman, a selectat, în afară de creaţia "În aşteptare", alte trei spectacole: "Lecţia" de Eugen Ionesco, cu Laura Bilic, Ovidiu Ivan, Loredana Iordache şi Dumitru Rusu; "Moştenirea" de Marivaux, cu Dorin Ionescu, Antoaneta Tudor, Simona Fabian, Cătălin Ciurdar, Alina Haru şi Călin Rădulescu şi "Îngerul electric" de Radu Macrinici, cu George Costin, Sebastian Bădărău, Sorin Miron, Gabriela Del Pupo, Ariana Presan. La secţiunea Individual, juriul a fost format din actorii Mihai Dinvale şi Liviu Timuş şi regizorul Cornel Todea.
La această categorie au fost înscrişi 60 de actori cu monologuri. Comisia a selectat, pentru concurs, 13 participanţi. Aceştia sunt: Ioana Lăcrămioara Brecea, Simina Cojocaru, Victoria Dicu, Vlad Dragulescu, Radu Iacoban, Ana Macovei, Patricia Moga, Axel Moustache, Dana Pancu, Aniela Petreanu, Cristina Ragoş, Andreea Raica, Cristina Teodora Tudose. Şi în acest an, direcţia Galei HOP a introdus proba obligatorie petru toţi participanţii la secţiunea Individual. Aceasta constă într-o interpretare personală - în limita a 5 minute - a textului "DEX 305" din volumul "Proză scurtă" de Mircea Nedelciu. Volumul a apărut la Editura Compania, în colecţia "Contemporani". Gala Tânarului Actor este organizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Primăriei Municipiului Mangalia. Anul trecut, în concurs s-au aflat 17 actori, la Individual, şi cinci spectacole care au întrunit 24 de interpreţi. Potrivit directorului Galei HOP, Cornel Todea, evenimentul care se desfăşoară în primele zile ale lunii septembrie are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.