Sediul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) din New York a fost creat de o echipa alcatuita din arhitecti din diferite tari ale lumii. Cladirea principala, Secretariatul, a fost unul din primele turnuri ale orasului ce a fost construit intr-un stil diferit de cel intalnit in constructiile din Statele Unite ale Americii.
In 1946, Natiunile Unite au cautat un loc pentru construirea sediului. Potrivit planului initial terenul pe care s-a dorit amplasarea cladirii era in apropierea parcului Flushing Meadow din Queens, insa planurile s-au schimbat deoarece proiectul cunoscut sub numele x-City a esuat in a se materializa. Terenul pe care ar fi trebuit sa fie construite cladirile din ansamblul x-City, situat la granita de est a Manhattanului, a fost cumparat de John. D. Rockefeller Jr. pentru a-l dona Natiunilor Unite.
Terenul pe care este amplasat astazi sediu ONU, este un teritoriu international. Chiar daca este in New York, acesta nu apartine oficial Statelor Unite Ale Americii.
Cladirea, proiectata de arhitecti de talie internationala sub conducerea unor specialisti precum Oscar Niemeyer, Le Corbusier si Wallace K Harrison, are un stil arhitectural deosebit ce semnifica un nou inceput dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Dupa multe discutii si contradictii, proiectul final, numit 23W, a fost aprobat de Oscar Niemeyer.
Secretariatul general al ONU este compus din patru cladiri : Secretariatul, cladirea Adunarii Generale, cladirea de Conferinte si Biblioteca Hammarskjold pe o suprafata de 240,000 m2.
In fata cladirii, pe First Avenue, fiecare tara membra ONU are ridicat un steag pe distanta dintre 40th street si 42nd street.
Actualmente cladirea Secretariatului Natiunilor Unite este in proces de renovare. Acesta va dura potrivit specialistilor aproximativ patru ani.
Octombrie 2009