Secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a declarat, vineri, ca prin Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana, municipiul Sibiu a devenit o "marca de identitate romaneasca, un oras cunoscut in intreaga lume”, asa cum sunt cunoscute din Romania doar Bucuresti si Timisoara.
„Se stie acum despre Sibiu in afara tarii, asa cum se stie despre Bucuresti – cand nu este confundat cu Budapesta, sau despre Timisoara”, a declarat Virgil Nitulescu, secretar general al Ministerului Culturii si Cultelor, la deschiderea reuniunii consulilor onorifici ai Romaniei, care se desfasoara de la Sibiu.
Prezent si el la deschidere, primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis, le-a urat "bun venit" tuturor musafirilor de peste hotare si i-a invitat sa viziteze Capitala Culturala a Europei.
„Poate va faceti timp sa vizitati orasul si sa descoperiti ceva special aici. Sibiul este un oras din secolul al XII-lea, dar si-a pastrat prospetimea. De aceea sloganul Capitalei Culturale este "Sibiu – tanar din 1191".
Am avut o istorie interesanta de-a lungul secolelor, dar n-am dus-o niciodata rau. Nici acum nu o ducem rau si asta datorita sibienilor. Secolele se vad in zidurile orasului pe care le-am restaurat”, a declarat Johannis.
Reuniunea consulilor onorifici ai Romaniei a inceput, vineri, la Sibiu, cu 65 de participanti din 43 de state ale lumii, intrunirea fiind organizata de catre Ministerul Afacerilor Externe si avand ca tema "Romania culturala si turistica”.
Potrivit organizatorilor, sesiunile „Diplomatie si promovare culturala”, „Romania turismului cultural”, „Rolul consulilor onorifici in indeplinirea obiectivelor de politica externa a Romaniei” isi propun crearea unui cadru pentru dezbateri intre consulii onorifici, reprezentanti ai conducerii MAE, ai altor institutii cu atributii pe linie culturala, turistica, economica, reprezentanti ai societatii civile, precum si ai mediului academic.
La sesiunile de lucru de sambata este asteptat si ministrul de Externe Adrian Cioroianu.