Si nu, in povestirile lui Arthur Conan Doyle niciodata detectivul nu a spus "Elementar, dragul meu Watson." Celebra expresie ar fi aparut prima data intr-o ecranizare din 1929, The Return of Sherlock Holmes, actorul din rolul principal fiind Clive Brook.
Daca principala influenta a fost Edgar Allan Poe, modelul pentru Sherlock Holmes era unul din fostii sai profesori de la facultatea de medicina, doctorul Joseph Bell, celebru pentru ca reusea aproape intotdeauna sa dea diagnostice perfecte plecand de la detalii aparent insignifiante. Amuzant este ca mai tarziu cei care il cunoscusera pe Bell, unul dintre ei fiind scriitorul R. L. Stevenson, l-au recunoscut cu usurinta.
Chiar si cei care au auzit vag de Sherlock Holmes stiu ca acesta putea sa rezolve si cele mai complicate enigme in primul rand datorita inteligentei sale. Dar cat de inteligent era legendarul detectiv imaginar din Baker Street? Dincolo de presupuneri si laudele cititorilor, John Radford - un psiholog si fan Sherlock Holmes - a scris o carte intreaga in care ii face profilul psihologic si, fireste, ii calculeaza si IQ-ul. Rezultatul: un incredibil 190! Cam exagerat chiar si pentru un personaj fictiv.
Dupa ce prima carte cu Sherlock Holmes a fost un esec, Arthur Conan Doyle s-a lasat convins sa continue aventurile detectivului dupa o discutie cu... Oscar Wilde. Acesta a fost cel care a insistat ca Doyle sa scrie o noua aventura si sa o publice in serial in Lippincott's Monthly Magazine. Aceeasi publicatie unde Wilde insusi avea sa publice Portretul lui Dorian Gray.
Pe masura ce succesul a depasit sperantele autorului, numarul povestirilor a tot crescut, iar publicul isi dorea tot mai mult. In final Sherlock Holmes a fost eroul a patru romane si 56 de povestiri scrise de Arthur Conan Doyle. Numarul povestirilor mai mult sau mai putin inspirate scrise de alti autori si avandu-l ca erou pe detectiv este imposibil de estimat.
Indragostit de muzica si preferand sa cante la vioara atunci cand nu gasea imediat solutia unui caz, Holmes avea in colectie un nepretuit Stradivarius.
Inca din perioada in care povestirile ce il aveau ca erou continuau sa apara existau suficienti cititori, iar unii erau atat de pasionati incat nu au ezitat sa dea copiilor numele de Sherlock, mai ales daca numele de familie era deja Holmes.
Numarul fanilor Sherlock Holmes care si-au infiintat tot soiul de grupuri si asociatii rivalizeaza deja cu cele, mult mai cunoscute, ale fanilor universului Star Trek. Oricat ar parea de surprinzator, exista deja aproximativ 300 de societati si organizatii dedicate celebrului detectiv, iar activitatile membrilor sunt dintre cele mai diverse: unii colectioneaza tot ce pot despre Holmes, altii prefera sa continue aventurile acestuia cu povestiri si romane proprii, si nu putini sunt cei care aleg jocurile de deductie sau chiar scenetele de amatori inspirate din cazurile rezolvate de Sherlock Holmes. Si acestea sunt doar cele in activitate, pentru ca de-a lungul timpului au existat si s-au desfiintat peste 600 de astfel de organizatii.
Si oricat de stupefiant ar parea astazi, Arthur Conan Doyle era multumit de succesul aventurilor lui Sherlock Holmes (mai ales financiar) dar avea sa declare ca deja se teme sa nu fie confundat cu detectivul, si chiar a fost tentat sa il "omoare" literar definitiv.
Personajul a aparut in aproape 300 de filme si seriale, fiind interpretat de 90 de actori (si cu siguranta cifra va creste). Prima pelicula este un scurt metraj de cateva zeci de secunde, lansat in 1900, fara ca astazi sa mai stie cineva macar cine a fost actorul care l-a jucat prima oara pe marele ecran.
Cum in urma anumitor cazuri speciale Sherlock Holmes a fost recompensat cu sume impresionante, un calcul facut de un fan arata ca detectivul nu o ducea rau deloc, iar averea sa ar depasi astazi cu usurinta un milion de lire sterline. Asa ca isi putea permite un stil de viata putin excentric, original, chiar unic.
Sherlock Holmes a aparut pe timbre din San Marino, Marea Britanie, Nicaragua, Canada, Africa de Sud.
Foto: afi.com, the-line-up.com, bakerstreetdozen.com