2. J.K. Rowling a facut liste interminabile de nume pentru personaje, si printre variantele initiale se numarau Hermione Puckle, Draco Spinks, Madhari Patil, Mati Patil, Luna Lovegood, Neville Puff. Greu de spus daca ar fi fost la fel de populare ca cele alese in final.
3. Cu sapte ani inainte ca primul volum din saga Harry Potter sa fie publicat Rowling a scris un rezumat al capitolului final din ultima carte. Si ulterior va realiza planuri detaliate si, la prima vedere, foarte complicate pentru restul volumelor, si cu siguranta fanii ar face orice pentru o pagina din manuscrisele Harry Potter.
4. Temandu-se ca cititorii din toata lumea, care asteptau cu sufletul la gura finalul aventurilor lui Harry Potter si ar fi dat oricat pentru a afla cum se termina povestea, sa nu faca rost de carte pe cai mai putin "licite" inainte de lansare, cei de la Bloomsbury au folosit codificari chiar si in documentele interne ale editurii. Asa ca cine ar fi cautat Harry Potter and the Deathly Hallows nu ar fi gasit nimic, pentru ca viitoare carte purta titluri ca The Life and Times of Clara Rose Lovett: An Epic Novel Covering Many Generations. Si erau schimbate periodic.
5. Maturile din film nu erau cumparate din vreun magazin obisnuit (poate doar sa fi existat unul magic) si nici nu erau din lemn. Dupa ce s-au incercat mai multe variante echipa care se ocupa de efectele speciale a produs o serie de maturi dintr-un aliaj de titaniu, folosit in industria aeronautica, suficient de usor pentru micii actori dar si foarte rezistent.
6. Popularul joc Quidditch (sau cum a fost talmacit in versiunea romaneasca Vajthat), antrenantul si adesea brutalul sport care face casele din Hogwarts sa se infrunte pentru marea victorie, a aparut in carte dupa ce scriitoarea a avut o cearta zdravana cu prietenul ei. In 2003, intr-un interviu, Rowling povesteste ca ideea i-a venit pur si simplu pe cand incerca sa se linisteasca, si nu a durat mult pana sa puna la punct toate detaliile.
7. Iar pasionatii de Vajthat trebuie sa stie ca in istoria fantezista a acestui sport (publicata in cartea "Quidditch Through the Ages") apare si Romania, echipa noastra reusind sa elimine din competitie Anglia intr-un meci care a avut loc in... Transilvania.
8. In cele opt filme ale seriei actorul Daniel Radcliffe a purtat 160 de perechi de ochelari (la un moment dat a avut o reactie alergica la un model de rame) si destule s-au rupt in timpul filmarilor.
Foto: independent.co.uk
9. Emma Watson a devenit celebra in intreaga lume in rolul lui Hermione, dar a fost in buna masura o intamplare. Cand producatorii au organizat mai multe selectii in scolile din Marea Britanie pentru a gasi fetita perfecta, Watson nu a vrut sa se prezinte la probe, desi toate colegele ei au incercat. Abia la insistentele unei profesoare a acceptat sa incerce, si spre surprinderea tuturor a primit rolul.
10. J.K. Rowling putea sa joace rolul mamei lui Harry Potter, dar a refuzat oferta.
11. Rupert Grint (Ronald Weasley) sufera de arahnofobie, asa ca scena in care el si Harry se confrunta cu sinistrul Aragog, paianjenul gigant, a fost pentru el cea mai dificila, dupa cum recunostea mai tarziu cu mult umor.
12. Daca in carti Harry Potter are ochii verzi, in seria de filme actorul Daniel Radcliffe are ochii albastri. Producatorii au incercat sa foloseasca lentile de contact (dar Radcliffe era alergic) sau chiar sa modifice culoarea in post-productie. In final, dupa discutii cu J.K. Rowling, Harry Potter a avut in film ochi albastri, ceea ce i-a facut pe fani inca de la prima pelicula sa remarce mica diferenta si sa propuna tot felul de complicate explicatii.
13. Alan Rickman, care a jucat rolul profesorului Snape, a purtat lentile de contact de culoare neagra.
Foto: brasileiros.com.br
14. Dintre toate personajele negative din carti si filme cu siguranta cel mai detestat a fost Dolores Umbridge, interpretata memorabil pe marele ecran de Imelda Staunton. Nici macar Lordul Voldemort nu a reusit sa starneasca atata ostilitate printre fani, si chiar Stephen King declara intr-un interviu ca doamna Umbridge este unul dintre cei mai reusiti eroi malefici din istoria literaturii.
15. Temutii Dementori, creaturi de cosmar care devin mai puternice hranindu-se cu emotiile umane, au fost inspirati de lunga perioada de depresie prin care a trecut Rowling dupa moartea mamei sale.
16. Dupa succesul filmelor J.K. Rowling a primit numeroase oferte pentru a extinde universul Harry Potter - benzi desenate, jocuri video, jucarii de tot felul. Multe dintre ele au intrat pe piata si au fost repede epuizate de fanii de toate varstele, multi ajungand la colectii record. Una dintre cele mai surprinzatoare oferte a venit din partea lui Michael Jackson, care isi dorea sa puna in scena un musical Harry Potter. Din pacate Rowling a refuzat ideea.
Foto: allthetests.com
17. Pana acum cartile din seria Harry Potter au fost traduse in peste 70 de limbi.
18. J.K. Rowling este unul dintre foarte putinii scriitori contemporani care au ajuns sa castige o avere din cartile lor. Chiar daca avansul pentru primul volum, Harry Potter si Piatra Filosofala, a fost de doar 2500 de lire, ulterior Rowling a ajunsa sa aiba o avere fabuloasa, estimata la peste 600 milioane de lire, din care a donat o buna parte pentru diverse fundatii caritabile.
Foto: wikipedia.org, harrypotter.wikia.com