Mljet este cea mai sudica si totodata cea mai estica insula croata fiind situata in apropierea frumoasei coaste Dalmate. Peisajul salbatic si istoria bogata a locului au contribuit la propulasarea rapida a locatiei in topul celor mai speciale destinatii din Europa.
In antichitate grecii o numeau "Melita", adica "miere", insa o data cu slavizarea acestor teritorii numele a suferit unele modificari devenind in cele din urma Mljet.
Insula de origine vulcanica are o latime medie de 3 km, o lungime de 37 km si cuprinde o varietate de forme de relief ce adapostesc ecosisteme de mare complexitate. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care in anul 1960 s-a hotarat ca 5.375 ha aflate in partea nord-vestica a insulei sa alcatuiasca un parc national.
Printre cele mai spectaculoase forme de relief se numara cheile Babino Polje, care unesc partea nordica cu partea sudica a insulei. Nu mai putin interesante sunt cele doua lacuri sarate care au atras atentia cercetatorilor din lumea intreaga pentru misterul care le invaluie.
Lacul Mare (Malo Jezero) ocupa o suprafata de 145 ha si atinge o adancime maxima de 46 m iar Lacul Mic (Veliko Jezero) masoara 24 ha in suprafata si coboara la 29 m adancime. In mijlocul celei din urma exista o mica insula numita Sf. Maria pe care a functionat in secolul XII o manastire benedictina.
Pentru pasionatii de speologie dar si pentru cei care iubesc istoria si mitologia greaca, pestera lui Ulise aflata in vecinatatea satului Babino Polje este o adevarata comoara. Se spune ca legendarul personaj a stat vreme de 7 ani pe insula uimit fiind de frumusetea acesteia si de a nimfei Calipso.
Chiar daca cea mai mare parte a Insulei Mljet este stapanita de natura, restul teritoriului concentreaza cateva asezari pitoresti, cum sunt de pilda satele Pomena, Polace, Sobra si Saplunara. Turistii vin aici mai ales in perioada anotimpului cald pentru drumetii, ciclism, inot si pentru peisajele uimitoare si atmosfera linistitoare.
Sursa foto