2. George Bernard Shaw a castigat un Premiu Oscar si un Premiu Nobel, record inca neegalat. In 1925 primea Nobelul pentru Literatura, iar in 1938 Oscarul pentru filmul Pygmalion.
3. Samuel Langhorne Clemens si-a ales pseudonimul Mark Twain in 1863, dar a mai publicat sub numele de Josh, Thomas Jefferson Snodgrass, Rambler, Sergeant Fathom sau W. Epaminondas Adrastus Blab.
4. Anthony Trollope a fost unul dintre cei mai prolifici autori ai epocii sale, scriind 47 de romane in timp ce lucra la un oficiu postal. Programul sau era foarte strict si respectat cu religiozitate - in fiecare zi scria de la 5.30 la 8.30, cand se ridica pentru a pleca la slujba. Tinea pe masa de scris un ceas si trebuia sa scrie 250 de cuvinte la fiecare sfert de ora, norma pe care aproape intotdeauna reusea sa o respecte. Daca nu terminase fraza cand ceasul arata opt si jumatate se ridica si o relua seara, la intoarcere.
5. Thomas Wolfe scria la masina, norma zilnica fiind de zece pagini, aproximativ 1800 de cuvinte, si nu se ridica de la masa de lucru pana cand nu termina ultima pagina, indiferent daca ii lua toata ziua sau doar cateva ore.
6. Ernest Hemingway era pasionat, intre altele, de arta culinara, si adesea impartasea celor apropiati unele dintre retetele sale, pe care altfel pe pazea cu gelozie. Avea o intreaga colectie de retete, batute la masina si insotite de comentariile sale, si unele dintre ele au ajuns astazi sa fie expuse in casa memoriala sau in colectiile unor pasionati.
7. Cand editura berlineza Rutten & Loening si-a dorit sa editeze Hobbitul in limba germana, in conformitate cu legislatia nazista i-a trimis lui J.R.R. Tolkien o scrisoare in care ii cerea sa isi demonstreze "originea ariana". Tolkien a considerat epistola scandaloasa, si a raspuns cu eleganta si ironie, considerand-o "impertinenta" si fara nicio legatura cu opera sa, exprimandu-si si regretul ca nu are inaintasi evrei.
8. Williams Wordsworth obisnuia sa isi citeasca poemele celui mai apropiat companion: cainele sau. Si se spune ca daca acesta incepea sa latre sau parea nervors, Wordsworth isi rescria cu migala si rabdare poezia.
9. James Joyce vorbea fluent engleza, franceza, germana, latina si italiana.
10. Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, era pasionat de spiritism (mai ales dupa ce si-a pierdut fiul in Primul Razboi Mondial) si un admirator al celebrului iluzionist Harry Houdini. Cei doi au devenit prieteni foarte apropiati, insa in scurta vreme Doyle era convins ca Houdini are insusiri magice, se poate dematerializa si teleporta, iar ceea ce face el nu este un spectacol, ci magie. Chiar daca Houdini a incercat sa il convinga de contrariu, dezvaluindu-i o parte dintre secretele sale, Doyle a ramas convins pana la finalul vietii ca a intalnit un adevarat magician.
11. T.S. Eliot era un fan al lui Groucho Marx, si nu doar ca i-a trimis acestuia o scrisoare entuziasta, dar avea pe unul dintre pereti o fotografie a acestuia.
Foto: wikipedia.org