Muzeul National Cotroceni organizeaza joi, 8 martie 2012, orele 18.00, cu prilejul Zilei Internationale a Femeii, o seara de opera ”Fiica Regimentului”, de Gaetano Donizetti, in interpretarea solistilor: Patricia Seymour - soprana, Sorana Negrea-Stoica - mezzosoprana, Liviu Indricau - tenor, Iustinian Zetea - bas, Adina Cocargeanu - pian.
Gaetano Donizetti s-a nascut la 29 noiembrie 1797 la Bergamo (Italia) unde si-a inceput si studiile, pe care apoi si le-a continuat la Bologna. Din anul 1827, Donizetti s-a stabilit la Napoli, unde a devenit directorul Teatrului Regal, iar mai apoi profesor la Conservator. In numai trei ani a scris 12 opere, toate ilustrand stilul interpretativ ”Bel canto”. In creatia lui a fost influentat de compozitorul Gioacchino Rossini, cu care a si lucrat o perioada de timp. Din anul 1839, Gaetano Donizetti s-a stabilit la Paris, unde a compus in 1840 si opera ”Fiica Regimentului”. S-a stins din viata la 8 aprilie 1848, la numai 51 de ani, in orasul sau natal Bergamo.
Opera comica ”Fiica Regimentului” a avut premiera la Opera-Comique din Paris, la 11 februarie 1840, bucurandu-se de un succes de durata si figurand in repretoriul constant al multor case de opera in epoca. „Fiica Regimentului“ este una dintre lucrarile cele mai indragite ale compozitorului italian, o poveste de dragoste dintre fiica unei marchize si un simplu soldat. Maria, nou-nascuta gasita pe campul de batalie, copilul indragit si rasfatat de toti grenadierii, crescuta de un intreg regiment de... tati, se dovedeste a fi fiica de marchiza. Copilaria ei de „vivandiera“, iubirea pentru Tonio, tanarul care se hotaraste sa devina soldat de dragul ei, viata noua la castel, toate se regasesc in aceasta opera indragita oriunde este cantata.
Personajele principale ale operei sunt: Marchiza de Berkenfield (Sorana Negrea-Stoica – mezzosoprana), Maria, fiica regimentului (Patricia Seymour – soprana), Tonio, un tanar tirolez (Liviu Indricau – tenor), sergentul Sulpice ( Iustinian Zetea – bas).
Mezzsoprana Sorana Negrea-Stoica si-a facut studiile muzicale la Ploiesti (pian si canto), studii pe care le-a continuat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, unde a absolvit sectia canto, in 2010. Si-a perfectionat cunostintele si tehnica muzicala participand la cursuri de Master Classs, in tara si in strainatate, a sustinut numeroase recitaluri ca pianista si cantareata, precum si concerte cu orchestre filarmonice din tara si strainatate (Franta si Germania).
Repertoriul sau include roluri in opere de Paul Constantinescu, Adrian Enescu, Verdi, Puccini, Richard-Wagner, Donizetti. Repertoriul vocal-simfonic include lucrari de Gustav Mahler, Manuel de Falla, Ravel, Mozart. Calitatile artistice i-au fost recompemnsate cu numeroase premii la concursurile nationale si internationale.
Soprana Patricia Seymour si-a facut studiile muzicale la Bucuresti la Liceul de Muzica “George Enescu”, sectia de pian, urmand apoi cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Ca pianista, a sustinut recitaluri si concerte, repurtand un binemeritat succes pentru remarcabilele sale calitati interpretative. In paralel, a absolvit si sectia de canto a Universitatii de Muzica din Bucuresti. A sustinut numeroase recitaluri de lieduri si arii din opere, precum si concerte in Romania si in strainatate. Din 2001 este solista a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti. Repertoriul sau include roluri in opere de Mozart, Rossini, Puccini, Verdi, Donizetti, Bellini, in operete de Strauss, Lehar, Zeller, Ralph Benatzky, Paul Abraham.
Tenorul Liviu Indricau este absolvent al scolii de Muzica din Lugoj, sectia vioara (1995), al Colegiului National “C. Bradiceanu” din Lugoj (1999) si al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala, sectia canto clasic (2010). Din 2008 este solist la Opera Nationala Bucuresti. A colaborat cu teatre muzicale si filarmonici din tara si a intreprins turnee in Coreea de Sud, Israel, Franta, Elvetia, Germania. Repertoriul de opera include roluri in opere de Bellini, Bizet, Donizetti, Fioravanti, Mozart, Rossini, Puccini, Trailescu, Verdi, Wagner, in operete de Strauss, si Lehar, precum si lucrari vocal simfonice de Beethoven.
Basul Iustinian Zetea este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (2009) si al studiilor de Master (2011) la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag. In prezent este solist colaborator al Operei Nationale din Bucuresti. A fost distins cu Marele Premiu, trofeul “Ion Dacian” la concursul organizat in cadrul Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical ”Viata e Frumoasa” (Bucuresti 2009), Marele Premiu la Concursul National de Muzica Francofona (2005), precum si alte premii la concursuri nationale si internationale. A sustinut concerte si recitaluri in diferite orase din tara.
Pe langa activitatea solistica are si o bogata activitate ca membru al coralelor “Armonia”, “Camerata Transilvanica” si “Euro Art”, in prezent cantand in Corul de camera “Accoustic” condus de dirijorul Daniel Jinga.
Pianista Adina Cocargeanu si-a facut studiile muzicale la Colegiul National de Muzica din Constanta (1992-2001), pe care le-a continuat la Liceul de Muzica “George Enescu” din Bucuresti si apoi la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, pe care a absolvit-o in 2008. A urmat cursuri de Master Class la Academiile de Muzica din Moscova, Weimar si Porto.
In perioada 2005-2010 a fost corepetitor la Studioul de Opera din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, iar din 2007 este corepetitor la Teatrul National de Opereta “Ion Dacian” Bucuresti.
A.I.
editor artline.ro
6 martie 2012