Pentru multi dintre fanii sai Sean Connery a fost si a ramas cel mai bun James Bond din lunga istorie a seriei, si nu doar pentru ca a fost primul actor ales. Combinatia de sarm, accent, prezenta fizica si carisma inimitabila au dat senzatia ca producatorii au gandit de la bun inceput rolul cu actorul de origine scotiana in minte, iar cei care umpleau salile de cinema pentru a urmari noua aventura a celui mai cunoscut agent secret au fost de aceeasi parere. Un erou care parea invincibil, avea cele mai rapide si costisitoare masini, putea sa cucereasca intr-o clipa orice femeie, reusea sa dezlege enigme si sa impiedice comploturi complicate, sa foloseasca arme futuriste si explozibili. Pe scurt noul ideal masculin pentru publicul larg, si in scurta vreme filmele au devenit unele dintre cele mai mari succese comerciale din toate timpurile. Connery a jucat rolul care i-a adus celebritatea de sapte ori: Dr. No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), Diamonds Are Forever (1971), Never Say Never Again (1983).
2. Jimmy Malone – The Untouchables (1987)
Filmul regizat de Brian De Palma i-a adus lui Sean Connery un Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar, si categoric povestea nu ar fi fost aceeasi fara Jimmy Malone, politistul trecut bine de prima tinerete, care stie sa faca lucrurile si altfel decat inflexibilul Elliot Ness. Cu o distributie impresionanta, care ii includea pe Robert De Niro (Al Capone) si Kevin Costner, filmul a primit si alte trei nominalizari la Premiile Oscar, dar la final Connery a reusit si de aceasta data sa domine fiecare scena in care aparea. Pragmatic, sarcastic atunci cand trebuia, gata sa incalce putin mai mult regulile atunci cand era nevoie si gata sa faca aproape orice pentru a pune mana pe temutul Al Capone, Jimmy Malone era categoric diferit de colegii din mica trupa de soc, genul de politist dur care cunoaste realitatea strazii si nu caldura biroului. Probabil ca agentul 007 era singura optiune posibila.
3. Marko Ramius – The Hunt For Red October (1990)
Un thriller pasionant inspirat de Razboiul Rece si ecranizarea unei carti de Tom Clancy, filmul din 1990 este inainte de toate povestea capitanului Marko Ramius, care alege sa isi tradeze tara si sa preia comanda noului submarin sovietic nuclear, incercand sa il aduca in SUA pentru a preveni izbucnirea razboiului. Cu trei nominalizari la Oscar si o statueta pentru cel mai bun sunet, o distributie care ii includea pe James Earl Jones, Alec Baldwin sau Sam Neill, filmul a reusit sa fie mai mult decat un simplu film de actiune, asa cum aparusera destule in anii 80, iar Marko Ramius jucat de Sean Connery domina intreaga poveste prin simpla prezenta. Chiar spectatorii care nu au cunoscut direct atmosfera Razboiul Rece si teoriile care circulau atunci vor fi repede prinsi de o naratiune gandita, scrisa si mai ales jucata cu pasiune si talent, iar dintre rolurile regretatului actor acesta este de departe unul dintre cele mai inspirate.
4. Don Juan Sanchez-Villalobos Ramirez – Highlander (1986)
Vazut astazi filmul regizat de Russell Mulcahy (care avea sa fie punctul de plecare pentru o franciza nu lipsita de calitati, inclusiv un reusit si longeviv serial de televiziune) isi arata varsta, dar are si un farmec vintage, dar si o coloana sonora semnata Queen. Care a lansat in acelasi an un album care anunta si ultimul turneu alaturi de Freddie Mercury, A Kind of Magic. Iar personajul lui Sir Sean Connery este un spaniol, Ramirez, maestru spadasin cu origini egiptene si o lunga, incredibila poveste, care va deveni un prieten si un maestru pentru Connor MacLeod (Christopher Lambert). Intr-un univers unde nemuritorii se lupta de milenii si asteapta momentul in care va ramane unul singur, fiecare castigand mai multa putere atunci cand isi inving adversarul, Ramirez este o prezenta cu o cochetarie masculina de secol XVI, cu regulile si normele sale, un cod al onoarei foarte strict si dorinta reala de a fi alaturi de MacLeod. Desi teoretic cei doi ar putea candva sa ajunga ultimii doi nemuritori, fiind obligati sa se lupte pana la moarte, totusi reusesc pentru o vreme sa aiba o relatie maestru – discipol, care va deveni o stransa prietenie.
5. Henry Jones Sr. - Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
Este foarte greu sa continui o serie dupa doua filme care au scris istorie, dar cea de a treia parte a aventurilor celui mai cunoscut arheolog din toate timpurile, fie si unul cu totul iesit din tipare, a avut mult de castigat datorita prezentei lui Sean Connery. Inspirat ales pentru a juca rolul tatalui, la randul sau un savant care nu se teme sa plece prin lume in cautarea artefactelor si legendelor care il fascineaza (ceea ce a dus si la relatia mai curand distanta dintre cei doi), Henry Jones Sr. este Sean Connery. Sau invers. Carismatic si amuzant, stapan pe sine si gata de orice sacrificiu pentru cercetarile sale, este din multe puncte de vedere modelul pentru Indy, oricat nu si-ar dori acesta sa recunoasca. Iar cei doi actori au reusit nu doar sa aiba o chimie veritabila pe ecran, dar si sa redea tocmai aceasta legatura complicata dintre doi cercetatori care au atat de mult in comun incat nimeni si nimic nu ii va putea desparti cu adevarat. Cu adevarat cel mai bun duo pentru o ultima cruciada.
6. Colonel Arbuthnot - Murder on the Orient Express (1974)
O ecranizare Agatha Christie considerata si astazi una dintre cele mai bune, o enigma clasica avandu-l in centrul atentiei pe acelasi detectiv Hercule Poirot (jucat de Albert Finney) si o distributie plina de nume mari, acest film a fost si unul din cele in care Sean Connery a avut un rol secundar, dar important. Bine primit de critici, un succes comercial de invidiat, filmul avea sa primeasca nu mai putin de sase nominalizari la Oscar, reusind sa primeasca statueta petnru Cea mai buna actrita in rol secundar. Jucandu-l pe colonelul Arbuthnot, Sean Connery i-a avut alaturi de el pe platourile de filmare pe Michael York, Anthony Perkins, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, John Gielgud, Vanessa Redgrave, pe scurt o distributie de vis pentru orice productie.
7. William of Baskerville – The Name of the Rose (1986)
Sa transpui pe marele sau micul ecran un roman de Umberto Eco este o provocare mai mult decat dificila pentru orice regizor, si chiar daca deja clasicul “Numele trandafirului” poate fi vazut si ca un roman politist (desi este o nepermisa simplificare a atmosferei si intrigii) filmul din 1986 a fost unul dificil. Cu atat mai mult rezultatul final impresioneaza si astazi nu doar prin costume, atmosfera si prin fidelitatea relativa fata de carte – cu firesti compromisuri si necesare renuntari – dar si ca o poveste cinematografica bine pusa in scena. Sean Connery este din nou nu doar in largul sau, dar joaca totul cu o maturitate si intensitate native, naturale, o transpunere in personaj pe care probabil ca multi alti actori nu ar fi reusit-o la fel de bine. De fapt la finalul povestii, complicate si pline de surprize care te fac foarte probabila sa citesti sa sa recitesti capodopera lui Umberto Eco, chiar eroul sau ramane prezenta principala, care a fost mereu in primplan.
Foto: bbc.com, pinterest.com, latimes.com