Proiectul Istoria circulatiei monetare in Bucuresti si in imprejurimi, reprezinta o continuare a seriei de expozitii tematice care a debutat in anul 2013 in cadrul Muzeului George Severeanu si vine in intampinarea dorintei publicului de a admira valoroasele colectii adapostite aici. Pornind de la importanta istorica, documentara si memoriala a obiectelor incluse, expozitia are la baza trei colectii importante: Colectia „Maria si dr. George Severeanu”, Colectia Numismatica si Colectia denumita conventional Paranumismatica a Muzeului Municipiului Bucuresti.
Expozitia Obiecte preistorice din colectia Severeanu aduce in atentia publicului obiecte stravechi si povestiri recente, toate dezvaluite intr-un ambient desavarsit: Sala cu Vitralii a Muzeului George Severeanu. Obiectele expuse sunt mai putin cunoscute, fiind parte din colectia privata constituita de dr. George Severeanu si donata Muzeului Municipiului Bucuresti in anul 1939. Aceasta are o istorie unica al carei personaj principal este fondatorul sau si oglindeste, printre altele, personalitatea, gradul de eruditie, situatia materiala, statutul social, gusturile estetice si artistice ale colectionarului, fiind si amprenta paradigmelor socio-politice specifice perioadei in care au avut loc achizitiile.
Muzeul George Severeanu a fost resedinta primului director al Muzeului Municipiului Bucuresti si reprezinta un exemplu tipic pentru arhitectura bucuresteana din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Medicul radiolog George Severeanu (1879 - 1939) a fost un pasionat colectionar de antichitati, adunand in cursul vietii valoroase artefacte. Seria de obiecte arheologice din colectia „Maria si dr. George Severeanu” cuprinde vase grecesti antice (fiind una dintre cele mai mari si valoroase colectii de acest gen), statuete de Tanagra, bronzuri si marmura, sticlarie romana, geme si camee antice, ceramica apartinand culturilor Cucuteni, Vadastra, Wietenberg si Boian. Toate aceste piese au fost achizitionate de catre George Severeanu din Romania, Bulgaria, Italia si Grecia.
Muzeul George Severeanu se afla pe Strada Henri Coanda nr. 26 si poate fi vizitat de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00 - 18:00 (ultima intrare se face la ora 17.30).
Expozitii deschise la:
Palatul Sutu (Bd. I.C. Bratianu nr. 2), marti - duminica, orele 10.00 -18.00
• Marturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977
• Pinacoteca Bucurestiului - un proiect interbelic
• Vindecari miraculoase - Theodor Pallady
• Scurta istorie a revansei. Duel sau crima?
• Fotografii din Bucurestiul interbelic marca Ebner
• Timpul orasului
Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), miercuri - duminica, orele 10.00 - 18.00
• Muzeul Varstelor - de la copilarie la senectute
• In apropierea sfintilor - Frescele Manastirii Vacaresti dupa 40 de ani (corpul Lapidarium)
Muzeul de arta populara Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1), miercuri - duminica, orele 10.00 - 18.00
• Fratii Minovici - pionierat medical si univers spiritual
• Semne si simboluri - Viziuni apophenice in domeniul fractalic
Vizitati si:
Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16), miercuri - duminica, orele 10:00 - 18:00
Muzeul Victor Babes (Str. Poet Andrei Muresanu 14 A), marti - duminica, orele 10:00 - 18:00
Colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei (Str. 11 iunie nr. 36 - 38), marti - duminica, orele 10:00 -18:00
Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), miercuri - duminica, orele 10:00 - 18:00
Participati la:
Observatii astronomice si prezentari de Planetariu (Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu - Bd. Lascar Catargiu nr. 21)
Aprilie 2017