Tirana, capitala Albaniei, vechi oras, are o istorie imbogatita de interactiunea dintre lumea islamica si cea europeana crestina.
In legatura cu numele Tirana exista o serie de ipoteze. Una dintre acestea presupune ca numele provine din grecescul Theranda, compus din te ranat, o sintagma adesea folosita de cei ce au populat zona si care insemna material cazut. Aceasta sintagma facea referire la compozitia terenului care a fost cu mult timp in urma scufundat in apele provenite din muntii din apropiere.
Pe de alta parte, numele folosit in secolul VI de catre istoricul bizantin Proktop, Tirkan, face referire la un castel ce a fost construit in secolul I.Hr., pe muntele Dajti. Ruinele acestuia pot fi admirate si astazi.
Pornind de la Tiros, cuvand grecesc vechi ce inseamna "lactate", se presupune ca orasul a fost un loc unde pastorii faceau comert cu produse lactate.
Una din explicatiile cele mai raspandite in legatura cu numele orasului Tirana presupune ca denumirea asezarii a fost aleasa de Suleiman Pasa, conducatorul armatelor turcesti, in perioada cand turcii au cucerit Persia, in secolul XVII. Aceasta teorie este contrazisa de documentele din Venetia care atesta ca numele orasului a fost ales in 1418.
In completarea teoriei potrivit careia Suleiman Pasa este cel care a numit asezarea Tiran se adauga si o poveste care spune ca acesta s-a intalnit cu o femeie in varsta pe care a intrebat-o ce face si aceasta a raspuns "Po tir an" (filarea matasei).
Inregistrarile oficiale ne arata ca sub puterea otomana, in perioada 1431 - 1432, Tirana era un oras cu aproape 1.000 de case si 7.300 de locuitori.
Marin Barleti, primul autor care a scris o istorie a Albaniei, spune ca in secolul XV existau "Tirana e Madhe" si "Tirana e Vogel" (Tirana Mare si Tirana Mica).
Barleti, preot catolic si carturar distins, si-a asumat responsabilitatea pentru crearea a ceea ce in timp a devenit cultul Iskander Bey, datorita biografiei sale care il evoca adesea pe Gjergi Kastrioti. Acesta este considerat in Albania un erou national, fiind un nobil albanez ce a fost dus cu forta la Adrianopol, iar datorita pregatirii sale militare a reusit sa avanseze pana la rangul de general si s-a intors in Albania pentru a o elibera de stapanirea otomana.
Inregistrarile oficiale ne informeaza ca in 1583, Tirana avea 2.900 de case si 20.000 de locuitori.
Treptat orasul s-a dezvoltat si in 1945 numarul locuitorilor ajunsese la 60.000.
Constructia moscheei Ethem Beu a inceput in 1789. Finalizarea acesteia a avut loc in 1821, iar cel care a terminat ce incepuse Molla Beu din Petrela a fost fiul acestuia, un nepot de-al lui Suleiman Pasa. Turnul moscheei a fost ridicat de Haxhi Et'hem Beu in perioada !821 - 1822, cu ajutorul familiilor bogate din Tirana. In 1928 statul albanez a cumparat un ceas modern din Germania ce a fost montat in asa fel incat inaltimea turnului a crescut cu 35 de metri. Acest ceas a fost avariat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in iulie 1946 a fost reparat.
O alta cladire importanta, Biserica Ortodoxa a Sfantului Prokop, a fost construita in jurul anului 1780.
Biserica Sfanta Maria a fost construita in 1865 cu banii Imparatului austro-ungar Franc Josef.
Pe 8 februarie 1920 Tirana a fost numita capitala temporara de catre Congresul de la Lushnja, iar pe 31 decembrie 1925 a primit statutul de capitala permanenta a Albaniei.
Centrul orasului Tirana a fost proiectat de arhitectii Florestano de Fausto si Armando Brasini, ambii foarte cunoascuti in Italia inca din perioada lui Mussolini.
Palatul Culturii, locul unde Teatrul, Opera si Biblioteca Nationala isi au sediul, a fost finalizat in 1963.
Printre cele mai importante monumente din Tirana putem enumera Skenderbeu, ridicat in 1968, monumentul Maica Tereza, inalt de 12 metri si inaugurat in 1971.
Muzeul National de Istorie a fost construit in 1981, iar mozaicul ornamental din prezent in fata cladirii poarta numele "Albania". Academia de Stiinte a fost finalizata in aprilie 1972.
Tot in Tirana poate fi admirata si Galeria Artelor Figurative ce detine peste 3.200 de opere de arta realizate de mari artisti din Albania dar si de peste hotare.
Dintre monumentele vechi:
Moscheea Ethem Beu a ictructie a inceput in 1789. Finalizarea acesteia a avut loc in 1821, iar cel care a terminat ce incepuse Molla Beu din Petrela a fost fiul acestuia, un nepot de-al lui Suleiman Pasa. Turnul moscheei a fost ridicat de Haxhi Et'hem Beu in perioada !821 - 1822, cu ajutorul familiilor bogate din Tirana. In 1928 statul albanez a cumparat un ceas modern din Germania ce a fost montat in asa fel incat inaltimea turnului a crescut cu 35 de metri. Acest ceas a fost avariat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in iulie 1946 a fost reparat.
O alta cladire importanta, Biserica Ortodoxa a Sfantului Prokop, a fost construita in jurul anului 1780.
Biserica Sfanta Maria a fost construita in 1865 cu sprijinul mparatului austro-ungar Franz Josef.
In 1990 Tirana avea 250.000 de locuitori. De atunci numarul acestora a crescut la peste 700.000 datorita afluxului pe scara larga din alte parti ale Albaniei.