Inainte ca reclamele televizate si cele electronice, amplasate in pietele oraselor, sa devina capabile de a ne influenta deciziile, exista un singur mijloc eficient in acest sens: afisele.
Istoria posterelor isi are radacinile in a doua jumatate a secolului XIX, avand legatura cu avantul productiei de hartie si turismul, ca fenomen de masa.
Cele doua s-au sprijinit in mare masura pe parcursul anilor, posterele castigand tot mai multa utilitate, iar turismul, castigand un mijloc atractiv de promovare. O retrospectiva in Anii de Aur ai Calatoriei, cum a mai fost numita perioada 1910-1959, evoca tendinta de emancipare a societatii, inainte si dupa cele doua Razboaie Mondiale, prin preocuparea acesteia pentru calatorie.
De la plimbari motorizate, plimbari cu avionul, pana la activitati precum vanatoarea in salbaticie sau odihna pe plaje exotice, oamenii erau dispusi ca si astazi sa isi implineasca cele mai costisitoare dorinte. Dar pentru aceasta trebuiau mai intai sa fie convinsi de cineva sau ceva, iar aici interveneau afisele si inspiratia celor care le creeau.
In mod obisnuit, posterul reprezenta o imagine sugestiva care ocupa mai bine de 80% din dimensiunea acestuia si doar 20% text. Ideea principala era de a aduce omul, vizual, cat mai aproape de destinatia la care visa si de a-i oferi acestuia toate informatiile necesare pentru intreprinderea calatoriei. Aceleasi principii guverneaza si in zilele noastre industria turismului.
Unul dintre artistii cei mai cunoscuti care s-au remarcat prin realizarea posterelor cu tema turistica a fost David Klein (1918-2005). Acesta, desi a produs nenumarate ilustratii pentru filmele de la Hollywood, pentru piese celebre de teatru si diferite corporatii, ramane cel mai bine cunoscut datorita afiselor sale de calatorie, realizate la cererea Howard Hughes si Trans World Airlines, in perioada 1950-1960.
In ciuda avantului tehnologic si al atuurilor mijloacelor media competitoare, posterul ramane o optiune extrem de viabila si expresiva, indiferent ca este distribuit fizic sau in mediul electronic.
Sursa foto: wanderarti.com
I. C.
Martie 2015