Sursa foto: wikipedia.org
Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment. Noua era tehnologica deschisa prin contributia catorva personalitati de la sfarsitul veacului al XIX-lea, a marcat debutul unei adevarate stiinte, a carei evolutie o vedem inca departe de a fi incheiata.
Privind cum prospera industria cinematografica in zilele noastre, este greu de conceput, pentru unii dintre noi, ca s-a putut ajunge doar intr-un secol si jumatate de la nimic pana aici. Iata, pe scurt, cum s-au derulat evenimentele cele mai memorabile. Pe masura ce lanternele magice deveneau din ce in ce mai populare, prin secolul al XIX-lea, in Europa si America oamenii incepeau sa-si doreasca astfel de aparate la ei acasa. Petrecerile vor incepe sa fie considerate si ele de-a dreptul saracacioase si incomplete fara o astfel de prezentare. Astfel au aparut asa zisele “motion toys”, dispozitive care incercau sa genereze imagini in miscare pe baza unor fotografii care se succedau.
Cu toate aceastea, prima reusita inregistrata oficial s-a petrecut in anul 1872, prin experimentul lui Eadweard Muybridge. Acesta a montat doisprezece aparate de fotografiat pe marginea unei piste, in asa fel sa poata fi declansate de un cal in miscare, prin intermediul unor fire subtiri intinse. Rezultatul a constat in 12 fotografii care prezentau un cal galopand. Apoi, cu o alta inventie, numita Zoopraxiscop, Eadweard Muybridge a fost capabil sa proiecteze rapid aceste imagini, creand ceea ce specialistii considera a fi primul film din istorie.
In 1885, doi barbati, George Eastman si William H Walker, au conceput prima rola de film din hartie fotosensibila realizata cu o emuslie gelatinoasa. Un an mai tarziu isi face aparitia si celuloidul, un material plastic sintetic inventat in anul 1870. Kintegraful (The Kintegraph) a fost creat de un om de nadejde al lui Thomas Edison, pe nume William Kennedy Laurie Dickenson (Foto). Inventia britanicului putea captura secvente realizand o fotografie la fiecare jumatate de secunda. Acestea erau mai apoi introduse intr-o alta inventie personala, numita kintescop, care derula filmul. Spectatorul trebuia sa priveasca printr-o mica fereastra pentru a vedea imaginile in miscare.
Dupa aparitia acestor doua importante inventii, fratii Lumiere (Auguste si Louis) au creat aparatul al carui nume este atat de familiar celor de astazi: cinematograful. Cinematograful prezenta marele avantaj ca putea proiecta imaginile pe o suprafata mai vasta, utilizand principiile lanternelor magice. Cu aceasta din urma inventie lumea filmului a devenit una foarte competitiva, numeroase tari, printre care Germania, Anglia, Italia, etc, straduindu-se sa detina monopolul.
6 august 2013
I. C.
editor artline.ro