Numeroase orase, printre care si capitala Romaniei, se pot lauda astazi cu un arc de triumf, dar cel aflat in Paris merita cu certitudine o atentie in plus. Aflat la capatul celui mai cunoscut bulevard parizian, Arcul de Triumf intrece in vechime Turnul Eiffel, dar este relativ nou in materie de constructie de cladiri similare pentru a celebra victorii. Povestea monumentului incepe in anul 1806, la comanda lui Napoleon Bonaparte, iar constructia va lua sfarsit abia trei decenii mai tarziu, in 1836.
La acea data, Napoleon nu mai era acolo, pentru a celebra desavarsirea sa. Arcul de Triumf avea sa devina, insa, din momentul respectiv un adevarat simbol national, in jurul caruia s-a cristalizat unitatea poporului fruncez. Trupul Imparatului Napoleon a fost trecut totusi din respect pe sub Arc, in data de 15 decembrie 1840, in drumul spre al doilea si ultimul sau loc de odihna vesnica: Domul Invalizilor.
Planul intial al lui Chalgrin, din care s-a concretizat destul de mult, a propus un stil neoclasic pentru Arcul de Triumf. Inspirat dupa Arcul lui Titus, din Roma, acesta pastreaza in ansamblu liniile arhitecturii romane antice. Sculpturi mari in relief acopera picioarele Arcului de Triumf. Acestea au fost realizate de sculptori francezi de renume ca Jean-Pierre Cortot, Antoine Etex sau Francois Rude, ultimul fiind responsabil pentru sculptura cunoscuta astazi sub numele de La Marseillaise de pe fatada sud-estica a arcului.
Pentru a face o paralela cu arcul nostru de triumf, cel de la Paris este aproape de doua ori mai mare, atat ca inaltime, cat si ca lungime si latime.
Arcul de Triumf din Paris masoara 49.5 metri inaltime, 45 de metri latime si 22 in adancime si este al doilea arc de triumf ca marime existent in lume. Acesta a detinut recordul de marime pana in 1982, cand la Pyongyang (Coreea de Nord), a fost ridicat unul cu zece metri mai inalt si cu cinci metri mai lung, intentionat construit pentru a-l detrona pe cel din capitala Frantei.
Este atat de mare incat in cadrul festivitatilor dedicate incheierii Primului Razboi, un pilot foarte iscusit a zburat cu biplanul sau pe sub el. Pe zidurile interioare sunt inscrisi cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit in lupta sunt subliniate.
.
La picioarele sale se afla Mormantul Soldatului Necunoscut din Primul Razboi Mondial. Sistemul ce alimenteaza flacara care il comemoreaza a fost pentru prima data folosit aici. Soldatul este sarbatorit pe fiecare 11 noiembrie, ziua armistitiului semnat intre Franta si Germania in 1918. La acest monument se aprinde flacara in fiecare seara la orele 18:30.
Puteti admira aceasta remarcabila lucrare daca veniti dinspre Champs-Elysees si va aflati pe partea dreapta a Arcului deTriumf. Aici exista si un mic muzeu consacrat istoriei Arcului deTriumf.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.