In multe filme despre razboi apar veterani sau soldati care-si spun povestea, reluind la nesfirsit scenele care i-au marcat. Unele par desprinse din Abatorul cincial lui Vonnegut, altele parca din Full Metal Jacketal lui Kubrik sau din parodii pline de picanterii aferente vietii pe frontul de lupta. Multi dintre cei care supravietuiesc razboaielor se apuca de scris insa.
De ce scriu oamenii despre razboi? Din acelasi motiv pentru care scriu despre dragoste: este o experienta importanta, spune un profesor de istorie de la Harvard in ziarul The Boston Globe, explicind astfel numarul mare de soldati participanti la un concurs anual de fictiune.
National Novel Writing Month (NaNoWriMo) este un maraton la care sint invitati sa participe toti cei care in treizeci de zile, adica pe toata durata lunii noiembrie, vor scrie un roman de 50.000 de cuvinte. Anul acesta s-au inscris la concurs aproape o suta de mii de oameni, din vreo saptezeci de tari, iar ceea ce surprinde cel mai tare, dupa cum arata ziarul american The Boston Globe, este numarul mare de cadre militare participante. Fie ca este vorba de soldati aflati in misiune la Bagdad sau in Germania, foarte multi dintre ei, dupa ce-si incheie programul, se retrag in cazarmi, cu laptopurile in fata, pentru a-si continua povestile de razboi.
Fie ca este vorba despre insemnari realiste, de tip jurnal, fie ca sint scenarii in care colonii de creaturi extraterestre ataca paminteni, fie ca autorii prefera sa redescrie ceea ce traiesc, folosindu-se de un ton degajat si de formula comediei, multi dintre militari gasesc in literatura o metoda de terapie. Bowie Sessions, de exemplu, angajat intr-un spital de urgenta din capitala irakiana, s-a inscris la concurs pentru a-si exorciza demonii, impunindu-si o disciplina riguroasa pentru a termina intr-o luna fantasy-ul distopic modernde 50.000, inspirat de viata sa de zi cu zi, in care una dintre cele mai frecvente prezente este cea a mortii.
Pe de alta parte, Eric Rutherford, un fotojurnalist in virsta de treizeci de ani, participa la NaNoWriMo cu un roman despre zombi, metoda care-l ajuta sa atenueze efectele atitor scene de macel pe care le-a fotografiat de-a lungul carierei sale.
Pe linga remediul fictiunii, cadrele militare care s-au inscris la maratonul de creatie au gasit in forumul site-ului NaNoWriMo un mediu in care pot socializa, indiferent de distantele care ii separa, cei mai activi forumisti fiind soldati aflati in tari in care diferentele culturale sint o restrictie in plus.
Pe www.cotidianul.ro/select aflati cum a fost interzisa in Turcia o carte a lui Richard Dawkins