Scriitorul nipon Haruki Murakami si-a acuzat fostul editor, Akira Yasuhara, ca i-ar fi vandut mai multe manuscrise la licitatii online si in librarii, fara acordul autorului. Murakami a nominalizat mai multe scrieri, intre care traducerea in japoneza a povestirii lui F. Scott Fitzgerald "Palatul de gheata", manuscris vandut intr-un anticariat pentru 11.520 de dolari.
Haruki Murakami, unul dintre cei mai importanti prozatori japonezi contemporani, acum in varsta de 57 de ani, a inceput sa isi scrie cartile pe calculator din 1988, primul roman creat astfel fiind "Dans, dans, dans". Tocmai de aceea manuscrisele mai vechi au capatat o valoare deosebita. Intr-o cunoscuta publicatie literara japoneza, Bungeishunju, Murakami a declarat ca dincolo de tradarea increderii, a fost deranjat de faptul ca scrierile sale au fost vandute ca o simpla marfa, incalcand astfel deontologia relatiei dintre editor si autor.
Cum Yasuhara, care edita mai multe reviste la care Murakami a colaborat, a murit in 2003, mostenitorii sai au incercat sa il apere postum. Potrivit acestora, uriasa colectie de carti, CD-uri si alte materiale a fost vanduta unui anticar din Hollywood, asa cum isi dorise defunctul. Asa ca daca manuscrisele au fost ulterior vandute, nu a fost practic vina lui Yasuhara.
Dar scriitorul a declarat ca editorul i-a vandut manuscrisele cu mult inainte de 2003. Intr-un articol masiv, de 16 pagini, Murakami a povestit cum s-a nascut prietenia dintre el si Yasuhara, pe vremea cand Haruki era doar un prozator aflat la inceputurile carierei, care deschisese un bar in Tokyo. Cei doi s-au cunoscut acolo, iar Yasuhara, impresionat se pare de talentul lui Murakami, s-a oferit sa il ajute sa se lanseze. Chiar daca se considerau prieteni, relatia dintre cei doi nu a fost lipsita de probleme. Yasuhara era un editor "de moda veche", iar Murakami, increzator in scrisul sau, a refuzat mereu orice sugestii si modificari.
Haruki Murakami este cunoscut nu doar in Japonia, ci si in intreaga lume ca unul dintre cei mai interesanti si talentati prozatori, cartile sale fiind povestiri ale experientelor unor tineri care lupta cu absurditatile si singuratatea vietii moderne. Succesul a venit in 1987, dupa ce Murakami a publicat Padurea norvegiana, un roman cu importante elemente autobiografice.
Editura acuzata a declarat ca va investiga pe cont propriu plangerea acestuia si va oferi un punct de vedere oficial in cel mai scurt timp.
Martie 2006