Biblioteca Judeteana a organizat joi, de la ora 16.00, la filiala 'Andrei Muresanu', in cadrul 'Dialogurilor Bibliotecii', manifestarea 'Scriitorul lunii', o intalnire literara si prieteneasca cu Cornel Cotutiu, care a implinit in 15 februarie 62 de ani. Scriitorul este nascut la Beclean, din parinti originari din Dumbravita si a debutat in Tribuna, la 19 ani; editorial, in 1978, cu volumul de nuvele 'In cautarea altui final', urmat de 'Opt zile pentru totdeauna', Editura 'Dacia', 1982; 'Sarpele albastru', aceeasi editura, 1989, 'Taifas in purgatoriu', Editura 'Clusium' 1995 si multe altele.
In debutul manifestarii, scriitorul Aurel Podaru a citit un text care se dorea un fel de profil al scriitorului, omului si prietenului, dupa care Olimpiu Nusfelean l-a gasit pe Cornel Cotutiu 'clasicizat prin dictionare', iar despre scrisul sau a afirmat ca se misca in spatiu - avand dimensiuni - analiza fina, introspectia, care 'parafeaza' ca varf romanul 'Sarpele albastru', ca o metafora a raului ce se insinueaza. In continuare, Ioan Pintea a impletit in cuvintele sale amintiri de fost elev al lui Cotutiu, cu raporturile scriitoricesti si personale cimentate pe parcursul multor ani. Evidentiind o componenta moralizatoare a prozei lui Cotutiu, parintele Pintea il descopera deopotriva atent la clasic si modern. La randul sau, Virgil Ratiu a apreciat calitatea de romancier, amintind 'Sarpele albastru', roman care a avut la vremea aparitiei probleme cu cenzura, ca si 'Cartile cu Alfonz' a vorbitorului.
Degustator si facator de povestiri, Ratiu s-a oprit indeosebi asupra prozei scurte din volumul 'Spate in spate'. Prozatorul Ion Moise a exprimat opinia dupa care trasaturile de capetenie ale prozei lui Cotutiu ar fi eleganta si rigoarea; e 'un foarte fain copil, rau de gura si condei', a afirmat Moise referindu-se la publicistica scriitorului. Prieten de aproape patruzeci de ani cu Cornel Cotutiu si combatant in 'transeele' literaturii, referindu-se aplicat, dupa metoda profesorulu Ion Vlad, invocat in luarea de pozitie, Zorin Diaconescu a vorbit efectiv despre scrisul celui aflat in centrul discutiilor. 'Scriitorul nu poate fi separat de o anumita asumare, intransigenta... Cornel Cotutiu nu a scris niciodata contracronometru si fiecare text al lui reprezinta o constructie. Proza lui Cornel este complicata si lectura ei cere rigoare din partea lectorului', a spus intre altele Zorin Diaconescu, oprindu-se si dansul la romanul 'Sarpele albastru'.
Nicolae Vrasmas a felicitat organizatorii pentru ideea manifestarii, apoi Cornel Cotutiu a facut cateva marturisiri despre literatura si prietenie, despre publicistica si scris; pentru a trai plenar momentul creatiei, Cotutiu nu scrie nici la masina de scris, nici la calculator, ci clasic, cu stiloul. Prietenii apropiati i-au amintit lui Cornel Cotutiu ca e greu de suportat, dar dupa apropiere 'nu te mai poti desparti de el' etc. Publicistica reprezinta modul direct de a trata lucrurile chiar cu duritate, iar finetea, 'autosatisfactie'. Multe lucruri fumoase si bune s-au auzit la intalnirea prieteneasca, destinsa si nu in totalitate encomiastica dupa cum ar suna 'scriitorul lun(m)ii'.