Francois Rabelais
Daca doreai si aveai banii trebuinciosi, undeva prin 1532 ai fi putut cumpara prima editie a unei carti cu un titlu simplu si enigmatic, Pantagruel, ce avea sa se bucure de un neasteptat succes, dar si atacuri furibunde din partea unor scortosi profesori de la Sorbona si mai ales din partea Bisericii Catolice, clerul fiind scandalizat de libertatile pe care si le permisese enigmaticul autor. Pentru ca numele lui suna de-a dreptul bizar, dar si el in ton cu moda epocii – Alcofribas Nasier. Era in fapt anagramarea numelui Francois Rabelais, si acelasi pseudonim va fi folosit pentru o noua carte, aparuta doi ani mai tarziu, si numita Gargantua.
Anatole France
Bibliofil si poet, prozator si jurnalist, scriitor de succes si laureat la Premiului Nobel pentru Literatura in 1921, se pare ca Anatole France a reusit in tot ce si-a propus. Si chiar daca acestea ar fi uitate simplul fapt ca a fost inspiratia pentru personajul Bergotte din ciclul proustian In cautarea timpului pierdut ar fi suficient pentru a-i aduce celebritatea. Dar dincolo de talentul sau incontestabil si apreciabila influenta pe care a avut-o in epoca si mai tarziu, oare ar fi fost la fel de cunoscut sub numele sau adevarat, Francois-Anatole Thibault? Nici o legatura cu romanul fluviu scris de Roger Martin du Gard.
Agatha Christie
Peste saizeci de romane cu detectivi si mistere aparent imposibil de rezolvat fara o minte ascutita si o atentie supraumana la detalii, 15 volume de proza scurta, dar si o latura a biografiei marii doamne a romanului politist prea putin cunoscuta de publicul larg. Sub pseudonimul Mary Westmacott a publicat nu mai putin de sase romane “sentimentale”, povesti de dragoste ce nu se potriveau deloc cu imaginea publica a celei ce i-a creat pe Hercule Poirot si pe Miss Marple.
Charles Dickens
Ar fi avut nevoie unul dintre cei mai cunoscuti scriitori din toate timpurile de un pseudonim? Se pare ca da, deoarece la inceputurile carierei sale a folosit un alter-ego, simplul Boz, un singur cuvant. Explicatia data mult mai tarziu chiar de autor era ca Boz venea de la porecla data unei persoane dragi din trecutul sau, caruia ii spunea Moses, de la care a ajuns la Bozes, si pe scurt Boz. Ceea ce parea o joaca si un experiment s-a strecurat in titlul volumului sau de reportaje, Schitele lui Boz.
Willliam Makepeace Thackeray
Autor prolific si care s-a bucurat in epoca sa de o imensa popularitate, considerat si astazi una dintre marile voci ale romanului victorian, in buna masura datorita capodoperei sale, Balciul desertaciunilor, a folosit de-a lungul vietii un numar impresionant de pseudonime. Ca intr-o joaca, a semnat ca George Savage Fitz-Boodle, Michael Angelo Titmarsh, Theophile Wagstaff sau C.J. Yellowplush, Esq, nume adesea nelipsite de o doza considerabila de ironie si umor.
George Eliot
Sau mai curand Mary Ann Evans, o tanara scriitoare ce a reusit sa se impuna ca unul dintre autorii cei mai importanti ai epocii victoriene. Intr-o vreme in care opinia generala era ca o femeie poate sa scrie si mai ales sa publice doar romane siropoase si evocari saturate de romantism, a preferat sa aleaga un pseudonim masculin, dorind sa se asigure ca publicul ii va lua astfel cartile in serios. Mai mult, astfel nu doar evita un stereotip ofensator pentru ea, dar facea si o neta distinctie intre romanele sale si munca de editor si critic.
A.L.
Decembrie 2015