2. John Steinbeck a fost unul dintre cei mai iubiti scriitori americani. La fel ca multi alti autori iubea animalele si avea la un moment dat un caine, Toby, un setter pe care se pare ca il adora. Pana in seara in care lasat nesupravegheat Toby a rupt si apoi mancat cea mai mare parte din manuscrisul viitoarei carti la care lucra Steinbeck. Era vorba de "Soareci si oameni". Doua luni de munca pierdute, dupa cum se lamenta Steinbeck intr-o scrisoare, desi privita cu detasare intamplarea era categoric amuzanta.
3. Potrivit unui studiu recent persoanele care citesc in fiecare an cel putin 10 carti traiesc in medie cu aproximativ doi ani mai mult decat cei care nu citesc niciodata si au un nivel mediu al stresului mai scazut.
4. Temutii Dementori din cartile si filmele cu Harry Potter au fost creati de J.K. Rowling in perioada in care scriitoarea se lupta cu o puternica depresie dupa ce isi pierduse mama. Si ce creaturi fantastice si oribile ar fi fost mai bune pentru a exprima ce inseamna de fapt depresia decat unele care se hranesc din emotiile pozitive ale oamenilor, rapindu-le toata bucuria, toate amintirile frumoase, tot ce este mai bun in ei.
5. Celebrul Stephen King a cantat intr-o trupa numita The Rock Bottom Remainders, si nu pe cand era un necunoscut, ci din 1992 pana in 2012, cand formatia sustinea si concerte. Iar alaturi de King pe scena puteau fi vazuti si ascultati Mitch Albom, Matt Groening, Ridley Pearson, Amy Tan si altii . Asadar o trupa in egala masura literara si muzicala.
6. Curios cat de bine a fost primit noul sau roman, Mizerabilii, in 1862, Victor Hugo i-ar fi trimis o telegrama editorului capodoperei sale, care nu continea nici macar un cuvant. Cu ingenios umor, scriitorul i-a trimis doar un semn de intrebare, pur si simplu "?". Si nu din zgarcenie. Editorul a inteles mesajul si a raspuns pe masura cu o telegrama aproape identica. Doar ca in aceasta era un semn al exclamarii, cea mai buna cronica pe care o putea primi. Din cea mai scurta corespondenta literara din istorie.
7. Desi a publicat "On the Road", Jack Kerouac nu a invatat niciodata sa sofeze, folosind autobuzele si masinile prietenilor. Asa ca in lunga aventura ce i-a inspirat un roman influent si in egala masura controversat nu a fost niciodata la volan.
8. Charles Dickens era superstitios, obisnuia sa atinga toate lucrurile pe care le folosea de trei ori pentru a-i purta noroc, si incerca mereu sa doarma cu fata spre nord, convins ca altfel nu ar mai fi putut sa scrie. Era convins ca exista supranaturalul si era un pasionat adept si sustinator al hipnozei.
9. Albert Camus a facut parte din Rezistenta franceza dupa ce trupele naziste au ocupat tara, a scris pentru publicatia Combat si era cunoscut de ceilalti luptatori sub numele de Beauchard.
Foto: wikipedia.org, vanityfair.com,