inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Scriitori celebri. Stiati ca Agatha Christie isi detesta unul dintre cele mai cunoscute personaje?

0 Comentarii

Paradoxal sau nu, Agatha Christie isi detesta unul dintre cele mai cunoscute personaje, Hercule Poirot, astazi considerat cel mai cunoscut detectiv fictiv dupa celebrul Sherlock Holmes. In ciuda succesului il considera un mic ticalos, egocentric, obositor, detestabil. Din fericire asta nu a impiedicat-o sa scrie noi si noi cazuri rezolvate cu succes de acesta.


 


Cand Michael Tolkien, fiul celebrului scriitor J.R.R. Tolkien a inceput sa completeze formularul de inrolare, in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial, a ajuns la rubrica “ocupatia tatalui”. Cum deja se plictisise de hartoage si oricum era fascinat de ceea ce facea tatal sau, Michael nu a ezitat sa completeze Vrajitor.


 


Dupa aventurile lui Willy Wonka alaturi de Charlie Bucket in fabrica de ciocolata si in spatiu, Roald Dahl pregatea o noua carte, de aceasta data Charlie ajungand la Casa Alba. Din pacate finalul unei proiectate trilogii nu a mai fost scris niciodata.


 


Se spune ca William Wordsworth, celebrul poet romantic, avea o maniera inedita de a-si testa versurile. Nu isi chema prietenii, nu apela la bunavointa sau dimpotriva cruzime criticilor, nu incerca sa le puna alaturi de cele ale clasicilor. Le citea sau pe cat posibil povestea in fata cainelui preferata, iar daca acesta incepea sa latre sau dadea semne de neliniste, Wordsworth era convins ca poemul mai trebuie lucrat.


 


Desi in esenta un sceptic si pasionat de enigma si logica, Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, a devenit dupa pierderea fiului sau un adept al spiritismului si avea sa fie convins ca bunul sau prieten, iluzionistul Harry Houdini, era inzestrat cu reale puteri magice. Ajunsese nu doar sa sustina ca renumitul Houdini se poate dematerializa si teleporta, dar si ca poate citi gandurile si ii poate influenta pe ceilalti. Si nici Houdini insusi nu a reusit sa il convinga de contrariu.


 


In Marea Britanie se cheltuie in fiecare an aproximativ 2.2 miliarde de lire pentru carti. O cincime din suma este dedicata cartilor pentru copii.


 


Stephen King nu se opreste niciodata din scris daca numarul paginii la care a ajuns este 13 sau un multiplu de 13.


 


La inceputul anilor '40 Oona O'Neill, fiica prozatorului Eugene O'Neill, a avut o scurta relatie cu un tanar, pe care avea sa il paraseasca pentru Charlie Chaplin, cu care avea sa se casatoreasca mai tarziu. Avea sa fie al patrulea mariaj al celebrului Chaplin. Numele tanarului abandonat: J.D. Salinger.


 


Poate parea o ciudatenie astazi, dar “Moby Dick” (1851), unul dintre titlurile clasice ale literaturii americane, a fost la prima sa editie un esec, nereusind sa vanda nici macar primul tiraj de aproximativ 3000 de exemplare. Un nou roman, “Pierre”, publicat un an mai tarziu, nu doar a starnit un veritabil scandal, fiind acuzat de imoralitate, dar a fost la randul sau un esec.


 


Celebra Virginia Woolf a fost nepoata unuia dintre cei mai importanti prozatori victorieni, William Makepeace Thackeray. Oare de la el sa fi mostenit cumva pasiunea pentru cricket?


 


Ray Bradbury, autorul unor romane celebre precum Fahrenheit 451 sau Something Wicked This Way Comes, avea printre inaintasii sai o... vrajitoare din Salem. Sau cel putin asa s-a crezut in 1692, cand o anume Mary Perkins Bradbury a fost condamnata pentru vrajitorie, si ar fi fost executata, daca un fericit concurs de imprejurari (sau mai curand coruptia gardienilor) nu i-ar fi inlesnit fuga.


 


Mult inainte de succesul adus de cartile sale, Neil Gaiman a debutat cu o carte ce nu anticipa in niciun fel prozatorul de mai tarziu – o biografie a trupei Duran Duran. Dupa propria-i marturie era o carte cel putin nereusita, dar spre surprinderea lui Gaiman s-a vandut neasteptat de bine.


 


Hans Christian Andersen se temea atat de mult de foc – i se prezisese candva ca ar putea muri intr-un incendiu – incat in calatoriile sale, de cate ori se caza intr-o camera de hotel, avea grija sa aiba in bagaje o funie zdravana. Nu a avut din fericire niciodata ocazia de a escalada pervazul ferestrei pentru a se salva ca un alpinist temerar.


 


T.S. Eliot era un admirator al comicului Groucho Max, si nu doar ca cei doi au corespondat, dar Eliot pastra o fotografie a acestuia in camera sa de lucru.


 


J.M. Barrie, “parintele” lui Peter Pan, era un pasionat jucator de cricket, chiar daca in cazul sau entuziasmul ii depasea cu mult talentul. Mai mult, isi dorea sa ii atraga si pe alti autori in lumea fascinanta (pentru el) a acestui sport, asa ca in 1890 infiinteaza o echipa de cricket a scriitorilor. Din ea vor face parte nume ca Jerome K. Jerome, P.G. Woodehouse, H.G. Wells, Rudyard Kipling, Arthur Conan Doyle si altii, mai putin cunoscuti astazi. Si in ciuda elanului initial s-a dovedit repede ca nici acestia nu aveau vreun talent special pentru sport. Cu toate acestea echipa avea sa reziste pana spre 1913.


 


Din cei 27 de sateliti ai planetei Uranus, 24 poarta numele unor personaje din piesele lui William Shakespeare, asa ca avem un Puck, avem Bianca, Mab, Oberon, Titania, Cressida etc. Doi din cei trei sateliti ramasi poarta numele Belinda si Umbriel, din poemul lui Alexander Pope, “The Rape of the Lock”, in timp ce ultimul ramane un mister, caci Ariel apare ca personaj si la Shakespeare, si la Pope.


 


Harriet Beecher Stowe, autoarea romanului Coliba unchiului Tom, a fost nu doar vecina, dar si prietena cu un alt mare autor, Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub pseudonimul de Mark Twain. Iar legaturile dintre cele doua familii erau neobisnuit de stranse. Casatoria dintre Samuel Clemes si Olivia Langdon a fost oficiata de Thomas Beecher, fratele scriitoarei, in 1870. Cand se mutasera in Hartford, la inceput, familia Clemens s-a stabilit la Nook Farm si initial a inchiriat proprietatea de la familia Beecher, pana sa construiasca o locuinta proprie, in care se va muta in 1874. Aici va scrie cele mai importante dintre cartile sale.


 


Poate ironic, dar filosoful Thomas Hobbes, care scria despre viata omeneasca in termeni ca “brutala, urata si scurta”, avea sa atinga varsta de 91 de ani, un adevarat record pentru epoca sa.


 
A.L.
Decembrie 2015


 


Voteaza


Pe acelasi subiect: Sherlock Holmes | Tolkien
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline