La inceputul anilor '30, un arhitect somer pe nume Alfred Mosher Butts a vrut sa inventeze un nou joc. Dupa ce a studiat indelung ce exista deja pe piata, si-a dat seama ca jocurile puteau fi impartite in trei mari categorii : cele care foloseau numere (zarurui, bingo), cele in care mutai piesele (sah, dame) si jocurile precum anagramele, care foloseau cuvinte. Asa ca Butts a decis ca va crea un joc in care va fi nevoie atat de talent cat si de noroc, in care va combina elemente din anagrame si din cuvintele incrucisate, o distractie populara a anilor '20.
Jucatorii aveau sa extraga sapte litere, cu care trebuiau sa alcatuiasca cel putin un cuvant. Un rol cheie in conceperea jocului l-a avut analiza pe care Butts a facut-o limbii engleze. Pentru aceasta Butts a folosit o metoda destul de simpla : a numarat de cate ori aparea fiecare litera a alfabetului pe prima pagina a ziarului New York Times. Apoi, pe baza frecventei fiecarei litere, a calculat cate bucati din fiecare trebuie incluse in joc. A apelat si la trucuri. De exemplu a pus doar patru litere "S" pentru a ingreuna sarcina jucatorilor. Butts i-a dat initial numele de Lexiko, apoi de Criss Cross Words, si a inceput sa caute o companie care sa il produca. Initial a fost respins cam de toate numele importante din industrie, dar Butts era un personaj tenace. In final a vandut drepturile jocului afaceristului James Brunot, un pasionat de jocuri. Brunot a facut cateva modificari putin importante si i-a dat un nou nume : Scrabble.
In 1948 Scrabble a fost inregistrat ca marca, iar James Brunot, impreuna cu sotia sa, a transformat cladirea unei foste scoli din Dodgington, Connecticut, intr-o fabrica de Scrabble. In 1949, Brunot a produs 2400 de seturi, dar a avut si pierderi. Cu toate acestea jocul a inceput sa fie tot mai popular, ajungand sa fie distribuit in marile magazine. Din 1952 Brunot nu a mai putut face fata cererii, asa ca a vandut licenta jocului catre Selchow & Righter.
Astazi, jocul Scrabble poate fi gasit intr-o treime din locuintele din SUA, iar popularitatea in Europa este pe masura. Au fost vandute peste 100 de milioane de seturi in intreaga lume, iar in SUA se vand intre unu si doua milioane anual.