Martin Scorsese, cineastul american care apare in peste 100 de filme, a regizat mai mult de 40 de pelicule si a castigat aproximativ 60 de premii internationale, este producatorul executiv al singurului film romanesc ce intra anul acesta in selectia oficiala de la Cannes.
Pelicula "Cum mi-am petrecut sfasitul lumii" este regizata de Catalin Mitulescu (Palm d’Or pentre scurtmetraj in 2004) si concureaza cu alte 21 de filme pentru premiul sectiunii "Un Certain Regard".
Mitulescu si Scorsese s-au cunoscut in 2002, cand americanul era presedintele juriului de scurtmetraje de scoala, la Cannes, iar romanul era in concurs cu "17 minute intarziere".
Dupa vizionare, au stat de vorba, Scorsese s-a interesat in detaliu de filmul romanesc. "A fost minunat sa discut cu el lucruri pe care numai eu stiam ca le-am pus in film", povesteste Mitulescu. Patru ani mai tarziu, Scorsese apare pe genericul de final al lungmetrajului de debut al regizorului roman.
"De la inceput stiam ca vrea sa se implice in primul meu film si am discutat despre un proiect de lungmetraj, dar faptul ca filmul era in limba romana il facea imposibil de finantat in America, chiar si cu un executiv ca Scorsese", explica regizorul.
Buget de 1,5 milioane de euro
"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" si-a gasit insa finantatori in Europa. La recomandarea lui Scorsese, Mitulescu l-a cunoscut pe Win Wenders (Leul de Aur la Venetia, in 1982, Palm d’Or la Cannes in 1984) si a inceput lucrul cu compania cineastului german, Reverse Angle, si producatoarea In-Ah Lee.
Ulterior, Wenders si Scorsese au devenit producatori executivi, si In-Ah Lee a acceptat sa lucreze pentru Strada Film, compania lui Mitulescu.
"Strada Film a fost producator majoritar si eu am pastrat decizia. O situatie ideala, pot sa spun, dar foarte greu de obtinut pentru un asemenea film, avand in vedere si faptul ca, de exemplu, din Romania nu am strans mai mult de 20a din buget", explica Mitulescu.
Filmul a iesit o coproductie romano-franceza, Strada Film - Les Film Pelleas, cu un buget de 1,5 milioane de euro (filmul a castigat concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei in 2004 si a primit un credit de 869.200 lei noi). Mitulescu spune ca filmul datoreaza finantarea internationala in mare masura si lui Martin Scorsese.
"Numele lui a lucrat tot timpul in favoarea Strada Film". Totusi, chiar daca nu a putut impiedica zvonurile, regizorul a tinut secreta colaborarea cu Scorsese mai mult de doi ani. "Pentru ca asa ma simteam mai puternic, pentru ca asa ma puteam concentra mai bine pe ce aveam de facut", explica Mitulescu. Nici casa de productie Les Film Pelleas nu a stiut despre implicarea lui Scorsese.
"L-am tinut secret si fata de ei mult timp pentru ca am vrut sa fac treaba cu oameni pe care nu-i interesa in primul rand sa speculeze acest nume si la fel am ales sa lucrez si cu parteneri pe care i-am cunoscut inainte de Palm d’Or-ul de acum doi ani. Ceea ce trebuie sa conteze in primul rand este filmul, valoarea lui pentru public", a explicat Mitulescu.
Tinta: un milion de spectatori
"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" are deja un distribuitor francez, compania Pyramide, care se va ocupa cu vanzarile internationale.
Chiar daca cea mai importanta piata de filme din lume, cea de la Festivalul de la Cannes, se deschide abia peste doua saptamani, filmul a fost cumparat in Japonia si Belgia inca din faza de scenariu.
"In Japonia a fost cumparat de televiziunea nationala, in urma premiului de la Sundance, si, chiar daca nu merge extraordinar, tot va face un milion de telespectatori", a spus regizorul.
Un milion este si numarul spectatorilor autohtoni pe care realizatorii filmului spera sa-i aduca in salile de cinema din toata tara. "Am facut acest film in primul rand pentru noi, pentru romani. Cand o sa-l vedeti o sa va dati seama de ce", a spus regizorul.
Cum ne-a scapat Lalalilu de comunism
Lalalilu (Timotei Duma) si sora lui Eva (Dorotheea Petre) locuiesc intr-un cartier marginas al Capitalei, in 1989. Lalalilu are 7 ani si incepe scoala. Eva are 17 si este la liceu, colega cu Alexandru (Ionut Becheru), baiat de securist. Intr-o pauza, Eva si Alexandru sparg, din greseala, bustul lui Ceausescu din cladirea scolii.
Sunt prinsi si obligati sa se autocritice in fata unei adunari de comunisti. Alexandru accepta si scapa, dar Eva refuza, este exmatriculata si trimisa la o scoala profesionala, la periferia Bucurestiului. Acolo il cunoaste pe Andrei (Cristian Vararu), un baiat dintr-o familie de disidenti, si planuiesc impreuna sa fuga din Romania.
Pentru ca-si iubeste foarte mult sora, Lalalilu se hotaraste sa o ajute si sa ne scape de Ceausescu. Imediat dupa Cannes (17-28 mai), "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" merge la Festivalul International de Film Transilvania (2-11 iunie). Premiera pe marile ecrane va avea loc, cel mai probabil, la sfarsitul lunii septembrie.