Jan van Scorel (1 august 1495 - 6 decembrie 1562), pictor olandez.
Van Scorel a fost primul pictor olandez important care a studiat si lucrat in Italia, fiind cel care a introdus principiile Renasterii italiene in arta Tarilor de Jos.
S-a nascut in satul Schoorl (Scorel), langa Alkmaar. Si-a facut scoala acolo, dupa care a devenit ucenicul pictorului Cornelis Willemszoon. In 1512 a plecat la Amsterdam, unde a lucrat ca asistent in atelierul artistului Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Pasionat de calatorii, il viziteaza pe Durer la Nurenberg, lucrareaza in Austria, la Obervellach. Pleaca in 1522 la Roma, trecand si prin Venetia, fiind unul dintre primii pictori olandezi care ajungea in Italia. Incepe sa lucreze pentru Papa Adrian VI, fiind numit curator al antichitatilor de la Vatican. A primit si postul de pictor al Vaticanului, fiind desemnat urmasul lui Rafael, pe care Scorel il admira. Se decide sa plece in pelerinaj in Tara Sfanta si ajunge la Ierusalim. La intoarcerea in Olanda se decide sa intre in randul slujitorilor bisericii, alegand Utrecht. Datorita perioadei petrecute in Italia si faptului ca descoperise creatiile lui Michelangelor si Rafael Scorel va juca un rol esential in aducerea Renasterii in Olanda.
Chiar daca s-a dedicat vietii bisericesti, artistul si-a gasit timpul necesar pentru a lucra, fiind un pictor desoebit de prolific, realizand mai ales portrete si tablouri cu teme religioase. Intre 1527-1530 lucreaza in Haarlem, intorcandu-se apoi la Utrecht. Acolo va conduce un atelier celebru in epoca, unde au fost realizate intre altele noua altare monumentale. A fost nu doar pictor, ci si profesor, arhitect, inginer, poet, muzician, cunostea cateva limbi straine si era un adevarat umanist. A realizat mai multe altare si portrete in care principiile artei italiene se imbinau cu traditia olandeza. Este considerat de multi critici principalul artist olandez "romanist", apartinand unui grup important de artisti flamanzi din prima jumatate a secolului XVI, care au integrat in lucrarile lor imagistica clasica. Incepand cu aceasta perioada in pictura olandeza au inceput sa apara scene mitologice si nuduri.