Pentru ca vara cerul instelat ne ofera un spectacol fascinant, Fundatia Calea Victoriei a rezervat trei seri de august (4-6 august) discutiilor despre Universul pe care il locuim.
Adrian Sonka, astronom si coordonator al Observatorului "Vasile Urseanu" din Bucuresti, ne povesteste cum am ajuns, in timp, sa cunoastem planetele si sa intelegem fenomene astronomice multa vreme percepute ca semne si indicii care ar fi dezvaluit un viitor mai mult sau mai putin fericit pentru semenii nostri din alte timpuri.
Temele scolii de vara de astronomie sunt:
1. Planetele din sistemul solar sunt diferite ca marime si conditii. Vom afla cum de am reusit sa cunoastem atat de multe lucuri despre ele si daca ne putem acomoda pe vreuna dintre ele. Vom vedea imagini luate de sondele spatiale sau de pe Terra, imagini prin care niste puncte luminoase devin adevarate lumi.
2. Cerul este intesat de obiecte cosmice aparent fixe. Destul de des insa, anumite fenomene astronomice se produc, fenomene care iti dau senzatia ca ceva se petrece in Univers. Cu o mica suma de informatii poti deveni specialist in observarea fenomenelor astronomice. Ne vom ocupa de eclipse, stele cazatoare, conjunctii si ocultatii.
3. Folosindu-ne de ultimele descoperiri, putem afla daca Universul este prielnic pentru viata. Vom calcula cate civilizatii sunt in Univers si cat de departe a ajuns primul episod din serialul Dallas. Oare se afla cineva in spatiu care ne poate asculta?
Sursa foto: fundatiacaleavictoriei.ro