Actorul-regizor Adrian Pintea si-a propus sa-i contrazica pe cei care au spus ca spectacolul „Chicago”, montat la Teatrul National, a demonstrat ca nu exista scoala de musical in Romania.
Pintea a obtinut drepturile de autor pentru a pune in scena, pentru prima data in Romania, opera rock a lui Andrew Lloyd Webber, „Jesus Christ Superstar”.
Spectacolul este cantat in limba engleza de studentii anului II din grupa lui Adrian Pintea si clasa lui Florin Zamfirescu de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC). Ultimele reprezentatii se joaca gratuit la ArCuB, astazi si miercuri.
EVZ: S-a mai montat musicalpana acum la UNATC?
Adrian Pintea: Au mai fost diverse proiecte, insa niciunul de o asemenea anvergura. Acest spectacol este o provocare foarte mare. Am lucrat aproape un an la acest proiect.
Acesti studenti fac demonstratia ca pot incepe la UNATC un drum extrem de necesar. Incercam sa-i facem sa devina profesionisti. Dupa premiera de la „Chicago”, s-a spus ca nu avem o scoala de musical.
Ei bine, lucrurile intra pe calea cea dreapta. Vom face la UNATC un astfel de teatru, vom canta si vom dansa, vom juca in engleza si franceza si nu ne vom opri aici.
Studentii s-au descurcat exceptional, mai ales ca au facut numai doi ani de studii teatrale. Au fost impuse anumite conditii pentru a obtine copyrightul cu o suma modica: spectacolul sa fie gratuit, sa fie studentesc, si nu un produs showbiz clasic. Brandul este strict studentesc, fara pretentii profesioniste.
Cum ati reusit sa-i pregatiti muzical pe studenti pentru opera lui Webber?
Musicalul este un gen extrem de pretentios. Vrem sa aducem partea noastra de contributie, pentru ca nu avem destul de multi profesionisti pentru asta.
Una din probele de admitere la examen este bazata pe aptitudini vocale, urmeaza o pregatire care apartine in intregime catedrei de canto. Un actor care nu e in stare sa cante e un fel de animal ciudat.
Daca mai si danseaza, e gata sa joace pe orice scena din Europa, si apoi sa treaca peste „balta”, pe Broadway. E o dovada ca aceasta meserie are mai putina legatura cu boema, si mai multa legatura cu conditia sportiva.
Cat timp se va juca „Jesus Christ Superstar” in Romania?
Avem, la ArCuB, zece spectacole-pilot, gratuite. Dupa aceea sper sa gasim sponsori interesati, care sa ne ajute sa dezvoltam proiectul, sa-i dam proportii de spectacol profesionist anul viitor.
Trebuie sa mai iesim din zona obsesiv-depresiva, care, in afara de a sublinia nefericirile zilnice, nu cred ca reuseste mare lucru. Teatrul, in general, trebuie inca sa ne mai lumineze viata, sa nu o faca mai intunecata.
Toate incercarile tinerilor, din „off” sau din afara, sunt importante. In ce masura obsesiile lor se vor transforma in acte de cultura utile si autentice, depinde numai de ei.
Rockeri in cautarea lui Dumnezeu
Proiectul cultural „Jesus Christ Superstar” este o adaptare dupa opera rock omonima a lui Andrew Lloyd Webber, cu versuri de Tim Rice. Opera lui Webber, ecranizata in 1973 de regizorul Norman Jewison, urmareste ultimele saptamani din viata lui Iisus prin prisma tradarii lui Iuda.
Studentii lui Adrian Pintea au facut ore speciale de canto cu Sorina Creanga, profesoara la UNATC, care dirijeaza live la ArCuB, si miniorchestra cu studenti de la Conservator.