Adolf Schreyer (9 iulie 1828 - 30 iulie 1899) pictor german, a reprezentat in lucrarile sale teme inspirate de Orient.
Cunoscut mai ales ca pictor romantic, realizeaza tablouri cu scene exotice si batalii. Dar critica il considera si un important precursor al realismului si impresionismului in Germania. Nascut la Frankfurt, Schreyer a urmat initial cursurile Stadel Institute, unde l-a avut ca profesor pe Jakob Becker, un cunoscut pictor peisagist, care s-a pregatit la Dusseldorf. La sfatul acestuia, Schreyer se muta nu peste mult timp la Dusseldorf, unde exista mai multa libertate artistica, motiv pentru care Academia de Arta din oras atragea tineri artisti din Europa si SUA.
Dupa o perioada dedicata studiilor, Schreyer se decide sa calatoreasca prin Europa, framantata atunci de spiritul revolutionar al pasoptismului. In 1854 ajunge in Crimeea, fiind martorul razboiului care izbucnise intre Rusia si coalitia formata din Marea Britanie, Franta si Turcia. La incheierea razboiului, cu mapa plina de desene si picturi, artistul pleaca in Siria si in Africa de Nord, unde va gasi subiectele si temele care ii vor aduce celebritatea.
Se stabileste la Paris in 1862. In aceasta perioada stilul sau incepe sa se maturizeze, reflectand influentele unor artisti francezi precum Eugene Delacroix sau Eugene Fromentin. Influenta lui Delacroix, care folosise la randul sau teme inspirate de Africa de Nord in lucrarile sale, este cea mai vizibila. Schreyer a parasit Parisul in 1870, la izbucnirea razboiului franco-prusac si s-a intors in Germania, unde s-a stabilit la Cronberg, oras frecventat de artisti. A continuat sa lucreze pana la moartea sa, in 1899. Talentul i-a fost recunoscut inca din timpul vietii, castigand mai multe medalii la Paris si Munchen.