Urs Schneider a dirijat joi si vineri seara la Ateneu, alaturi de Filarmonica "George Enescu", uvertura operei "La clemnenza di Tito", cu solistul Viniciu Moroianu, concertul in do major pentru pian si orchestra de W. A. Mozart, iar in a doua parte a serilor, Simfonia nr. 1, "Titanul", de Gustav Mahler.
"Aceasta simfonie este una dintre cele mai frumoase, mai muzicale si mai sensibile. E Mahler - cu lacrimile, disperarea sau cu sperantele sale...", spune Schneider.
Dirijorul are o relatie speciala cu Ateneul si cu Romania: prima data a dirijat la Bucuresti in 1991 si de atunci s-a intors aici in fiecare an. Urs Schneider a facut parte si din juriul primului concurs international de dirijorat "Constantin Silvestri", in 1996.
"Ateneul este unic in lume, unul dintre cele mai impresionante lacase ale muzicii. Datorita oamenilor speciali intalniti aici, Bucurestiul a devenit al doilea oras al vietii mele", spune muzicianul.
Muzica, limbaj global
"Vin aici de 15 ani si sunt foarte fericit. Am dirijat, la Ateneu, opere mari ca Requiem-ul de Berlioz, toate simfoniile de Brahms, Mahler, Simfonia nr. 6 si, acum, nr. 1, cateva simfonii de Bruckner, iar anul trecut - Requiem-ul de Dvorak”, povesteste dirijorul. „Voi reveni in Romania atata vreme cat voi fiinta", promite Schneider.
Dirijorul lucreaza cu orchestra cu multa disciplina - "nemteste", desi da explicatiile intr-una dintre cele noua limbi pe care le vorbeste. "Dincolo de concentrare si de tehnica partiturii, folosesc o limba care vine din inima catre inima", spune dirijorul.
Urs Schneider a impus un anumit stil in dirijorat, prin tinuta aristocratica, clasa si rafinamentul gesturilor largi si elegante. "Ai ochii, mainile, tot corpul ca sa arati ce vrei sa exprimi. Stiu sa fac inimile sa cante", afirma Schneider.
La 15 ani, a fondat propria orchestra
Urs Schneider, in varsta de 65 de ani, s-a nascut in St. Gallen, intr-o familie de artisti: tatal, Freddy Schneider - pictor si sculptor cunoscut, iar mama, profesoara de pian. La 6 ani, Urs a inceput sa ia lectii de vioara, apoi a studiat dirijatul cu pro- fesori renumiti: la Lucerna - cu Rafel Kubelik, la Madrid - cu Igor Markevitch, si la Zürich si Londra - cu Otto Klemperer.
Pentru ca s-a remarcat de mic printr-o personalitate puternica, la numai 15 ani, adolescentul rebel a fondat propria orchestra - "Pro Musica", in care a adus 70 de muzicieni.
Urs Schneider a infiintat si orchestra de camera "Camerata Helvetica", in 1962, cu 17 membri, cu care s-a impus pe plan international. A fost multi ani director muzical si prim-dirijor al Orchestrei Simfonice din Taiwan. A dirijat, in peste 70 de tari, cele mai renumite orchestre din lume.