Pestera Ialomicioarei este una dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Muntii Bucegi si chiar din tara. La fel cum nu exista doi fulgi identici de nea, tot asa si pesterile se gasesc intr-o varietate nesfarsita de forme. Pestera Ialomicioarei se afla in localitatea Moroeni, judetul Dambovita, la circa 10 km de izvoarele raului Ialomita de la care a imprumutat numele.
Cel mai frumos traseu de urmat pana aici este cu telecabina de la Babele. Deschiderea la intrare este de 15 m, iar lungimea totala a galeriei accesibile turistilor 400 m, suficient cat sa prinzi gustul speologiei.
Dintre cavitatile spectaculoase apreciate de vizitatori, sala Ursilor este cea mai mare si mai importanta. La descoperirea ei au fost gasite oase la nivelul solului care dovesc ca in urma cu aproximativ 10.000 de ani, aici au fost probabil ultimele refugii ale ursului cavernelor “Ursus Spelacus Blum”.
Din sala Ursilor se deschide Fundul Pesterii, o galerie cu inaltimea de 2 m care candva continea coloane ce uneau bolta de sol. Mai departe, urmeaza Galeria Apelor pana la Altar, prin care se scurg apele unui parau.
Pestera este in intregime electrificata iar accesul turistilor se face pe scari de lemn sub indrumarea unui ghid. Punctul “la Altar” ar fi fost intrebuintat, potrivit traditiei, de unii sihastrii in vechime pentru oficierea serviciului divin. Stalactitele sunt asezate in asa fel incat creeaza iluzia unui altar de biserica.
Cert este ca, asemenea nevoitori au trait langa izvoarele Ialomitei inca din secolul al XVI-lea si ca la gura pesterii functioneaza pana astazi Manastirea Ialomitei. Lacasul de inchinaciune a avut o istorie zbuciumata fiind cuprins de flacari in repetate randuri.
Actualul schit a fost ridicat in 1901 de mai multi ctitori si cu participarea ciobanilor din zona. Clopotnita este construita din lemn, in fata la stanga bisericii. In incinta schitului sunt doua cladiri din lemn si putin mai departe inca una pentru cazarea vizitatorilor (cu plata). La constructia din urma se ajunge traversand puntea metalica inaltata deasupra vaii.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro