Josef Scharl (9 decembrie 1896 - 6 decembrie 1954), pictor american, de origine germana. S-a nascut in Munchen, al doilea intr-o familie cu 14 copii, tatal sau fiind brutar.
A urmat cursurile de pictura decorativa ale Scolii de Pictura din Munchen, unde a lucrat mai ales ca restaurator in biserici si palate. Lupta pe front incepand din 1915, dar este grav ranit, suferind temporar de o paralizie a partii drepte a corpului. Petrece trei ani de convalescenta in diverse spitale militare, revenind la Munchen in 1918. In 1919 se inscrie la Kunstakademie, unde ii are ca profesori pe Angelo Jank si Heinrich von Zugel Scharl.
portret Albert Einstein
Scena strada, Paris
Participa la numeroase expozitii, intre care mai multe editii ale Neue Sezession, intre 1925 - 1928. A avut prima expozitie personala in 1919. Calatoreste la Berlin, Paris si Roma, dar in 1935 lucrarile sale sunt incluse pe lista "artei degenerate" de catre guvernul nazist. Este cu greu acceptat doi ani mai tarziu, dar artistul, jignit, paraseste Germania, emigrand in 1938 in SUA, stabilindu-se la New York. Va avea prima sa expozitie pe pamant american in 1941 la Nierendorf Gallery din New York.
Realizeaza 212 ilustratii pentru un volum cu povesti de Fratii Grimm, editat in 1944 de catre Kurt Wolff si incepe sa realizeze o serie de ilustratii pentru o noua editie a Bibliei. Va expune din nou in Germania dupa 1945, dar a refuzat un post de profesor la Munich Akademie.
Se imbolnaveste din nou in 1953, isi revine cu greu si continua cu inversunare sa lucreze, pentru a muri un an mai tarziu in urma unui atac cardiac. Daca lucrarile sale din perioada Munchen aveau o dimensiune socio-critica, cele realizate in America au accente mult mai formale, in tonuri sumbre si dense. Mai tarziu paleta se va imbogati cu nuante puternice si intense, foarte decorative si pline de culoare.