Steven Spielberg: Indiana Jones, E.T., Jurassic Park. Sunt doar cateva din succesele marca Spielberg, iar filmografia sa este impresionanta si greu de egalat, din toate punctele de vedere. Dar, dupa cum recunostea celebrul regizor, ar fi putut adauga la portofoliu alte doua serii de filme cu incasari record si destul de bine primite de critica: Spider-Man si Harry Potter. Si totusi, desi pare greu de crezut astazi, Spielberg a refuzat ambele scenarii, preferand sa se ocupe de alte proiecte. Nu din naivitate. Cand a citit scenariul pentru prima parte a seriei Harry Potter a stiut ca regizat asa cum trebuie si cu o distributie pe masura povestea micului vrajitor va deveni un fenomen mondial, ceea ce s-a si intamplat. La fel si in cazul seriei Omului Paianjen. In definitiv, desi George Lucas ii oferise sansa, Spielberg nu a fost interesat nici de a doua trilogie Star Wars.
James Cameron: versiunea sa de Spider-Man ar fi fost mult mai intunecata si mai violenta, poate amintind de Batman in viziunea lui Tim Burton, dar din pacate scenariul a fost repede respins de studiouri, iar cel mai "prietenos" oferit de Sam Raimi a fost preferat si a facut repede istorie. Cameron putea sa renunte la un proiect lipsit de sansa, si cu atat mai mult la unul unde nu avea suficienta libertatea creativa. O facuse inclusiv cu Terminator 3 (astazi pare sa fi fost o decizie inspirata) considerand ca spusese tot ce era de spus in partea a doua a seriei, in pofida entuziasmului producatorilor.
Ridley Scott: cand spre jumatatea anilor '90 Ridley Scott a fost la un pas de a realiza un film dupa romanul lui Richard Matheson, I Am Legend. Ar fi fost probabil o ecranizare memorabila, doar era vorba de regizorul care semnase cu un deceniu si mai bine inainte prima parte din Alien. Ideea a ramas in stadiul de proiect, si nu era prima data cand Scott renunta la un scenariu. O mai facuse cu Dune si mai tarziu o va face si cu Parfumul.
Guillermo del Torro: un regizor cu un stil usor de recunoscut, profund personal si imposibil de imitat, dar si un cineast dificil, cu totul dedicat proiectelor sale si care nu a ezitat de-a lungul timpului sa refuze proiecte pentru care alti regizori ar fi facut orice. Nu doar gloria, dar si salarii greu de imaginat pentru un muritor obisnuit. Daca este astazi cunoscut pentru pelicule ca Labirintul lui Pan, Guillermo del Torro ar fi putut regiza cea de a saptea parte a seriei Star Wars. O super-productie asteptata pret de ani buni de fanii de toate varstele, si nu putem decat sa ne imaginam ce ar fi facut del Torro daca ar fi avut mana libera cu povestea ce continua longeviva saga. Totusi, acesta a refuzat sa se implice in proiect, si a declarat in repetate randuri ca nimeni si nimic nu l-ar putea face sa se razgandeasca. Asa ca putem renunta la speranta ca va regiza vreodata Razboiul Stelelor 8 sau 9. Sau 10.
Ron Howard: cunoscut pentru A Beautiful Mind sau Codul lui Da Vinci, si totusi Ron Howard nu a fost atras de scenariul primei parti din noua trilogie Star Wars, primita pana la urma cu rezerve de fanii mai conservatori. Nu fusese singurul regizor abordat, dar ca vechi fan al trilogiei originale Razboiul Stelelor a preferat, dupa cum recunostea cu sincer amuzament, sa lase pe altcineva sa riste.
Martin Scorsese: putea sa regizeze Lista lui Schindler si cine stie daca ar fi fost sau nu peste versiunea imaginata de Spielberg, si totusi celebrul Scorsese a preferat sa refuze proiectul, in parte pentru ca nu stia cum ar putea sa-l abordeze, in buna masura pentru ca avea si alte filme pe care isi dorea sa le inceapa. Nu era prima oara. Pentru Casino renuntase la Clockers, iar straniul Collateral devenise un alt scenariu pe care il abandonase.
John Carpenter: categoric un regizor legendar, influent si in egala masura dificil, cunoscut pentru peliculele sale devenite repede cult-movies insa mai mereu dureroase esecuri de box-office, Carpenter a avut in repetate randuri sansa de a lucra la proiecte ce au fost mai tarziu succese de casa si critica, insa mai mereu a refuzat. Cand a citit scenariul pentru Fatal Attraction l-a rezumat fara menajamente ca un remake prea putin inspirat dupa Play Misty For Me, iar Top Gun nu i-a retinut atentia prea mult, mai ales ca in acea perioada parea ca in sfarsit isi va cuceri statutul pe care stia ca il merita.
Foto: nyfa.edu, actionagogo.com, starwars.com