O zona tinuta in umbra si mai tot timpul neglijata atunci cand vine vorba de amenajari interioare este spatiul destinat scarilor interioare. Acestea sunt de cele mai multe ori proiectate pentru a fi functionale, iar spatiul alocat lor este restrans pentru a economisi cat mai mult din suprafata locuintei. Aceasta zona a devenit un factor de interes in randul designerilor care au venit in ultima perioada cu idei noi si indraznete de proiectare si integrare a lor in spatiul locuintei.
Cele mai importante aspecte ce vor defini scara interioara se iau inca din stadiul de proiectare, astfel, acordati o deosebita atentie formei, dimensiunilor dar si materialelor, deoarece acestea trebuie sa se integreze in decor si sa creeze o continuitate cu mobilierul si cu restul obiectelor din spatiul de locuit. Pentru ca scara interioara sa fie amplasata corespunzator este indicat sa apelati la sfatul unui specialist. Structura trebuie sa ofere in primul rand siguranta.
Astazi exista o diversitate uimitoare de materiale, modele si culori in randul scarilor interioare, acestea putand fi adaptate cu usurinta stilurilor si tendintelor din design-ul de interior. In functie de tema decorativa a incaperii putem opta pentru o structura traditionala, clasica sau pentru o constructie inedita, moderna, care sa iasa in evidenta. Scarile din lemn sunt specifice interioarelor primitoare si calde decorate in stil traditional, rustic sau clasic, iar cele din fier forjat sunt recomandate amenajarilor elegante, rafinate precum cele in stil modern. Modelul trebuie de asemenea ales cu atentie pentru a nu face nota discordanta cu decorul incaperii.
Cei care doresc ceva inedit pot opta pentru modelul treptelor plutitoare iar cei care se confrunta cu lipsa spatiului de depozitare pot alege scarile tip biblioteca sau scarile care incadreaza sertare, rafturi sau alte suporturi. Scarile plutitoare ofera incaperii simplitate, eleganta si transparenta mai ales daca acestea sunt din sticla. Daca dorim un punct de sprijin putem monta un parapet sau o balustrada, dar acestea reduc din farmecul simplitatii.
Daca nu ne putem decide asupra unui singur material, exista varianta combinarii a doua materiale, tinand cont de estetic dar si de compatibilitatea dintre acestea. Putem alege sa combinam sticla cu otel sau aluminiu, combinatie ce merge foarte bine in decorurile minimaliste. In combinatie cu lemnul, sticla isi pierde aspectul rece si dur. Lemnul se combina perfect si cu inox sau fier forjat.
Scarile interioare ce prezinta o structura din beton pot fi placate cu o gama larga de maretiale: lemn, piatra naturala, gresie, granit. Acestea sunt constructii ce ofera stabilitate si rezistenta in timp dar nu permit reconfigurarea ulterioara a amenajarii interioare.
Aceste spatii isi pierd din farmec daca nu sunt accesorizate. Peretii de langa scari pot reprezenta baza unei mici galerii de fotografii sau de picturi murale. O balustrada din fier forjat cu forme rotunjite sau din sticla va aduce un aer modern incaperii, iar treptele pot fi ascunse sub un covor frumos, care va da eleganta interiorului.
Sursa foto: 1,2,3
A.I.
editor artline.ro