Profesorul universitar "nu a depus inca o cerere oficiala pentru retragerea din functie incepand cu o anumita data, a trimis o scrisoare fara multe detalii", a spus Ionel Haiduc. Potrivit acestuia, Ioan-Aurel Pop vrea sa revina in tara si sa se intoarca la catedra in toamna. Ioan-Aurel Pop le-a cerut lui Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe, si lui Ionel Haiduc aprobarea retragerii lui din functie, cu toate ca IRCCU raspunde in fata ICR pentru activitatea sa.
"Doresc sa aduc la cunostinta opiniei publice ca, la 19 iunie a. c., am cerut dlui Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe si dlui Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, aprobarea retragerii mele din calitatea de director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU). M-am adresat domniilor lor, usor dezorientat, in postura mea inca actuala, de director al IRCCU, numit, conform legislatiei in vigoare, la propunerea Academiei Romane, platit de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) - in cadrul caruia sunt temporar detasat - si raspunzator pentru activitatea de baza, inclusiv pentru cea de cercetare si de eruditie, in fata Institutului Cultural Roman (ICR)! Am cumpanit si am ajuns, nu fara oarecare dificultate, la concluzia ca decizia acestei retrageri este de competenta MAE si a Academiei Romane.", scrie Ioan Aurel Pop in comunicat. Directorul IRCCU sustine ca, mai ales in ultimul timp, "conducerea ICR a luat o serie de masuri care pericliteaza activitatea, compromit credibilitatea si afecteaza prestigiul IRCCU". Irina Ionescu, directorul Directiei Institute Culturale Romanesti din Strainatate, a declarat, joi, pentru Medifax ca ii va raspunde lui Ioan-Aurel Pop in momentul in care Institutul Cultural Roman va primi o comunicare oficiala de la acesta in privinta retragerii sale din functie.
"Cu precadere in ultimul timp, conducerea ICR a luat o serie de masuri care pericliteaza activitatea, compromit credibilitatea si afecteaza prestigiul IRCCU, in raport cu publicul, cu personalitati ale culturii din Romania si din tara de resedinta, cu minoritatile din Romania, precum si cu romanii din diaspora. Astfel, la 15 iunie a. c., un comunicat semnat de dna Irina Ionescu, director al Directiei Institute Culturale Romanesti din Strainatate, ma anunta ca o conferinta de stricta specialitate, planificata si mediatizata deja ("care ar fi urmat sa fie sustinuta"), a dnei prof. univ. dr. Bianca Valota Cavallotti (cunoscut istoric de la Universitatea din Milano, nepoata lui Nicolae Iorga, fondatorul IRCCU din Venetia), a fost respinsa de catre Comitetul director al ICR (format din sapte persoane, intre care nici un istoric!), prin faptul ca nu primeste finantare (de vreo 500 de euro, ceruti, de altfel, din bugetul afectat institutului venetian, si nu din alte fonduri ale ICR!). (...) La 31 mai a.c., un alt comunicat, semnat tot de dna Irina Ionescu, imi aducea la cunostinta decizia Comitetului director al ICR conform careia "IRCCU de la Venetia nu trebuie sa se implice in organizarea editiei de anul viitor a Zilelor Carl Filtsch (si, evident, nici in cele urmatoare!). Este vorba de asta data de o interdictie drastica, care nu vizeaza doar finantarea (suma ceruta si aprobata pentru 2007 a fost de circa 900 de euro!), ci chiar desfasurarea actiunii. Aceasta manifestare stiintifica si muzicala, ajunsa in 2007 la a patra editie, a fost impusa de subsemnatul in peisajul cultural atat de exigent al Venetiei, prin obtinerea colaborarii unor prestigioase institutii culturale profesioniste si diplomatice italiene, germane si ale originarilor nascuti in Romania si aflati in Germania (intre care si Consulatul General al Germaniei de la Milano). Scopul ei era de a omagia anual, in jurul datei de 11 mai, personalitatea lui Carl Filtsch (28 mai 1830 - 11 mai 1845), sas transilvanean, nascut la Sebes-Alba si mort la Venetia (unde are un frumos monument, alaturi de cel al lui Ezra Pound si aproape de cel al lui Igor Stravinski!), mic geniu muzical, pianist si compozitor, elevul preferat al lui Chopin, sustinut prin mecenatul contesei Banffy.", explica Pop in comunicat. "Consider ca este nevoie de un proiect de punere a activitatii unora dintre institutele culturale romanesti din strainatate sub coordonarea unor foruri care sa aiba capacitatea, vointa si competenta necesare indeplinirii acestui delicat tel. ICR nu este o fundatie privata, ci una publica, bugetul sau este aprobat de Parlamentul Romaniei si provine din buzunarele contribuabililor, ale cetatenilor Romaniei! De aceea, finantarea actiunilor culturale nu trebuie sa aiba nimic de-a face cu liberul arbitru, cu intamplarea, cu simpatiile si antipatiile personale!", mai precizeaza el in finalul comunicatului.
Institutul de la Venetia este unul dintre cele 15 institute culturale romanesti care functioneaza in strainatate. Acestea asigura activitatea externa a ICR, dar sunt subordonate administrativ fata de MAE. Conform legii de functionare a ICR, numirea directorilor institutelor culturale din strainatate "se face, la propunerea presedintelui Institutului, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe, ministrului Culturii si Cultelor si al presedintelui Institutului", dar "directorul Academiei di Romania din Roma si cel al Institutului Cultural Roman si de Cercetare Umanistica de la Venetia sunt numiti la propunerea presedintelui Academiei Romane". In acest sens, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, a declarat ca profesorul universitar Ioan Aurel Pop "nu a depus inca o cerere oficiala pentru retragerea din functie incepand cu o anumita data, a trimis o scrisoare fara multe detalii", el declarand de asemenea ca nu a luat inca o decizie in privinta inlocuitorului. (M.A.)