Pe fondul nemultumirilor starnite de impartirea bugetului pentru cele 200 de proiecte ce urmeaza sa se deruleze anul viitor, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, va face maine o vizita la Sibiu.
Unul dintre neajunsurile de care a pomenit ministrul, intr-o conferinta de presa organizata marti, se leaga de campania de popularizare a evenimentului.
Dupa cum a declarat Iorgulescu, firma GAV Scholz&Friends s-a dovedit a fi foarte "discreta" in activitate. "Marturisesc foarte onest ca nu am vazut, pana acum, ce face aceasta firma. Contractul ei a inceput pe 1 septembrie, au avut un caiet de sarcini, stiau ce trebuie sa faca si sa prezinte deja unele materiale", a subliniat ministrul.
La doar o zi dupa ce Iorgulescu si-a exprimat public nemultumirea, firma GAV Scholz&Friends a anuntat vernisajul expozitiei de fotografie "Sibiu.
Tanar din 1191", deschisa la Parlamentul European, in Strasbourg. "In ziua in care ministrul a facut aceste declaratii, eu puneam la punct ultimele detalii ale evenimentului. Toti pasii au fost deja anuntati, iar mapa cu proiectele noastre se afla la minister", a declarat Lucian Georgescu, directorul firmei.
Peste noapte, a aparut programul
Sergiu Nistor, comisarul programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", a confirmat faptul ca dosarul cu proiectele firmei este depus la minister, dar ca urma sa fie rasfoit de Adrian Iorgulescu abia dupa conferinta de presa.
"Eu trebuia sa-i prezint toate proiectele in Colegiu, dupa conferinta. Domnul ministru nu era informat cand a facut declaratiile", a completat Sergiu Nistor.
La vernisajul de la Strasbourg va lua parte si primarul Sibiului, Klaus Johannis, caruia GAV Scholz&Friends i-a organizat campania in alegerile din 2004.
Acest detaliu a atras dupa sine o serie de speculatii, printre care si faptul ca licitatia la minister ar fi fost castigata cu ajutorul primarului. "Am lucrat pentru Klaus Johannis din consideratie pentru el si m-am oferit voluntar, iar campania a costat foarte putin, cateva mii de euro.
In plus, Johannis este un om extrem de corect si nu ar pune niciodata pile, pe langa faptul ca nu are nicio legatura cu Ministerul Culturii", a explicat directorul Lucian Georgescu.
Despre celelalte neajunsuri ale programului, Adrian Iorgulescu va discuta abia dupa vizita de maine, de la Sibiu. Nemultumiti de cum au fost impartite fondurile, mai multi organizatori de proiecte vor sa ceara explicatii.
Unii finantati, altii dati la o parte
In 2007, vor fi derulate 200 de proiecte culturale, care vor costa 43 de milioane de lei. Recent, ministerul a impartit o prima transa, de 3,5 milioane de lei, pentru proiectele la care se lucreaza de acum.
Cei mai multi bani, 900.000 de lei, merg pentru "Goethe in Transilvania", spectacol regizat de Silviu Purcarete. Axarea pe spectacolul de teatru a starnit protestul directorului general al Complexului National Muzeal Astra, Corneliu Bucur.
"Muzeul Astra protesteaza fata de aceste stridente discriminari si acuza factorii decidenti, in frunte cu Sergiu Nistor", a spus Corneliu Bucur, a carui institutie are patru proiecte finantate din acest an. Unul dintre proiectele omise de la finantare este Astra FilmFest, un festival al filmului documentar, care are loc o data la doi ani.