Actorii Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu au purtat banderole albe legate de brat cand au scos la rampa, vineri si sambata, doua spectacole ale tanarului regizor Radu Alexandru Nica.
Totodata, inainte de premiera cu "Balul", dar si de reprezentatia cu spectacolul "Vremea dragostei, vremea mortii", regizorul Radu Nica a citit in fata publicului protestul sustinut de intreaga trupa fata de modul in care a fost tratat Ovidiu Mot, atat de politie, cat si de medicii sibieni.
Vineri seara, pe 12 ianuarie, Ovidiu Mot a fost ultima data pe scena la premiera spectacolului regizat de Andrei Serban, "Pescarusul".
De la receptia oferita de primarul Klaus Johannis dupa aceasta reprezentatie, actorul plecase mai devreme decat colegii sai, pentru ca urma sa joace si a doua zi.
Sambata, actorul a fost gasit pe strada, lovit la cap, si internat la spital, in coma. A fost apoi transportat la Spitalul Judetean din Tg.-Mures si supus unei complicate operatii pe creier. In zilele urmatoare, mass-media a spus ca Ovidiu Mot era in stare de ebrietate.
"Au terfelit imaginea actorului"
Regizori si actori de talia lui Silviu Purcarete, Mihai Manutiu, Alexandru Dabija, Maia Morgenstern, Marcel Iures au sustinut, prin semnatura, protestul colegilor sibieni.
Ei acuza politia ca nu au anchetat serios cele intamplate. In prima declaratie publica facuta de purtatorul de cuvant al acesteia se preciza ca actorul "a ajuns in aceasta situatie datorita starii de ebrietate", desi nu-i fusese examinata alcoolemia.
Colegii lui Mot considera ca, prin "incalcari grave ale deontologiei profesionale", atat politia, cat si medicii sibieni au "terfelit imaginea si demnitatea" actorului.
Ei critica dur declaratia initiala facuta de politie, pentru ca toti l-au vazut plecand lucid si nu alcoolizat de la receptie. "Pe Ovidiu il stiu de cand este in teatru. Doar anul trecut am facut 23 de turnee impreuna si nu l-am vazut niciodata beat", povesteste Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca".
Actrita Maia Morgenstern, care-l are pe Ovidiu coleg in "Pescarusul", afirma ca acesta este o persoana foarte echilibrata. "Este unul dintre cei mai seriosi actori cu care am lucrat, un factor de buna-dispozitie printre noi, un om cu un respect extraordinar pentru teatru", declara ea. La fel ca toti ceilalti semnatari ai protestului, ea comenteaza "lipsa de reactie prompta" din partea autoritatilor si medicilor.
Actorul Marcel Iures declara: "E inadmisibil ca intr-un oras despre care s-a trambitat ca e Capitala Culturala Europeana, in centru, sa se intample o asemenea nedreptate". "Oficialitatile ar trebui sa se implice si sa ajute familia actorului. Dar trebuie, in primul rand, sa ni se spuna adevarul despre cele petrecute acolo", explica actorul.
"Nicio agresiune fizica"
Conform purtatoarei de cuvant a Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, cei care se ocupa de acest caz au dovezi prin care se confirma ca nu a fost vorba de un atac asupra lui Ovidiu Mot.
"Din punctul nostru de vedere, dupa ce am audiat toti martorii si dupa certificatul medico-legal eliberat de medicii din Tg.-Mures, nu exista nicio agresiune fizica asupra actorului Ovidiu Mot. S-a vehiculat ca el a fost gasit intr-o balta de sange. Nici vorba de asa ceva. Dosarul nu este inca inchis", a explicat Luciana Baltes.
Aceeasi sursa spune ca din declaratiile martorilor oculari reiese faptul ca Ovidiu Mot a refuzat, in prima instanta, sa primeasca ajutor medical. "Martorii spun ca el a cazut si apoi s-a ridicat singur pe picioare, iar la sosirea ambulantei, chemata de cei care l-au vazut pe actor cand a cazut, Ovidiu Mot a spus ca nu merge la niciun spital si ca vrea sa mearga acasa", a mai declarat purtatorul de cuvant al IJP Sibiu.
Directorul spitalului din Targu-Mures a declarat ca evolutia postoperatorie a actorului este favorabila. La Teatrul din Sibiu, asa cum spune directorul Chiriac, vin zilnic sute de mailuri de sustinere a protestului lor. Deocamdata, rolurile lui Mot din 18 spectacole trebuie preluate de alt actor.
TALENT
A jucat peste 40 de spectacole
Actorul Ovidiu Mot, in varsta de 38 de ani, a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti in 1997. Si-a inceput cariera la Teatrul "Podul", al Casei de Cultura a Studentilor din Capitala, apoi la Teatrul de Stat din Arad. Din 1990 si pana in prezent a jucat in peste 40 de spectacole, cele mai multe la Teatrul National "Radu Stanca", din Sibiu (TRS), unde lucreaza de aproape 11 ani.
Printre cele mai importante piese in care a fost distribuit se numara "Canibalii" - de Alexander Hausvater (TRS, 2002), "Gandacii" - in regia lui Tompa Gabor (TRS, 2003), sau "Rinocerii" (2005), de Eugen Ionescu, regizat tot de Tompa Gabor.
Catalina George; Dragos Popescu