Mostra de la Venetia implineste, in 2007, 75 de ani de existenta, in decursul carora au avut loc 64 de editii. Intre 29 august si 8 septembrie, 57 de filme vor fi prezentate in premiera la celebrul festival italian. Competitia oficiala de anul acesta se anunta spectaculoasa si ca eveniment monden, datorita numeroaselor staruri, atit actori, cit si regizori. Pe covorul rosu de la hotelul Lido vor calca, in curind, VIP-uri precum Brad Pitt, George Clooney, Richard Gere, Cate Blanchett, Vanessa Redgrave, Scarlett Johansson, Charlize Theron si Susan Sarandon, venite sa promoveze filmele unor regizori precum Kenneth Branagh, Brian De Palma, Ken Loach, Peter Greenaway si Ang Lee. "Prezenta lor aici nu inseamna decit ca marii regizori si marii producatori au incredere in noi", a glumit Marco Mueller, directorul Mostrei, referindu-se la recentele probleme ale festivalului venetian cauzate de rivalitatea cu nou-nascutul Festival International de Film de la Roma, creat anul trecut si care dispune de un buget mult mai mare.
Filmele americane si cele britanice domina anul acesta competitia pentru Leul de Aur, reprezentind jumatate (11 din 22) din totalul productiilor prezentate in premiera mondiala in cadrul sectiunii principale a festivalului. "Am vrut sa aratam ca exista o cinematografie anglo-saxona diferita de cea mainstream", a declarat Marco Mueller. "Principalul nostru criteriu a fost originalitatea si ni s-a parut ca filmele din SUA si din Marea Britanie reusesc sa ofere ceva nou si sa arate o indrazneala mai mare decit a altora. Ceea ce ni se pare extraordinar este ca filmele din selectie sint incredibil de inovative si, cu toate acestea, sint pline de staruri", a adaugat Mueller pentru Reuter.
Filmul din deschidere este "Ispasire", in regia lui Joe Wright, o adaptare dupa romanul omonim al scriitorului Ian McEwan, cu Keira Knightley in rolul principal. "Ispasire", o coproductie americano-britanica, o are in distributie si pe Vanessa Redgrave, iar subiectul este o poveste de dragoste pe timp de razboi, in Anglia anilor treizeci. Acesta este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Joe Wright, dupa "Mindrie si prejudecata", realizat in 2005, care i-a adus Keirei Knightly o nominalizare la Oscar.
Din selectia oficiala nu lipseste nici controversa politica: "In the Valley of Elah", al regizorului canadian Paul Haggis, si "Redacted", de Brian de Palma, sint filme despre razboiul din Irak si numarul celor care de-abia asteapta sa le vada se ingroasa pe zi ce trece. "In the Valley of Elah" spune povestea unui militar de cariera, interpretat de Tommy Lee Jones, care investigheaza disparitia fiului sau, un soldat trimis in Irak, dupa intoarcerea din Orientul Mijlociu. In "Redacted", Brian de Palma face un montaj al relatarilor despre razboi ale soldatilor, prezentind, printre altele, un episod polemic despre violarea si uciderea unei adolescente irakiene de catre soldatii americani.
Anderson, regizorul comediei "O familie geniala" ("The Royal Tenenbaums"), a fost ales cu filmul "The Darjeeling Limited", o comedie cu Owen Wilson, Adrien Brody si Jason Schwartzman despre trei frati care strabat India in tren. Printre filmele americane din competitie se numara "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", in regia lui Andrew Dominik, si "I'm Not There", realizat de Todd Haynes.
Marea Britanie e reprezentata de nume grele, precum Ken Loach si Peter Greenaway. Ultimul proiect al lui Loach, "ItAs a Free World", e o drama sociala cenusie, care incearca sa patrunda in lumea celor care muncesc la negru in Marea Britanie.
Pe de alta parte, Greenaway, in "Nightwatching", spune o poveste biografica despre Rembrandt si celebra lui pinza, "Rondul de noapte". Un alt englez candidat la Venetia este Kenneth Branagh, cu "Sleuth", dupa un scenariu de Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel in 2005. In "Sleuth", Michael Caine joaca rolul unui scriitor batrin care lupta cu un tinar actor, jucat de Jude Law, pentru dragostea unei femei. Branagh nu s-a dat inapoi de la un joc interesant cu distributia: filmul sau e un remake al cunoscutului "Sleuth" din 1972, realizat de Joseph L. Mankiewicz, cu Laurence Olivier si Michael Caine in rolurile principale. In versiunea din 2007, Caine joaca rolul interpretat de Olivier acum treizeci si cinci de ani, iar Jude Law devine personajul jucat odinioara de Caine.
In afara competitiei se anunta citeva filme cu priza la publicul festivalului, printre care ultima productie anglo-americana a lui Woody Allen, "CassandraAs Dream", o drama a carei actiune se petrece in sudul Londrei, precum si "La fille coupIe en deux" a veteranului cinematografiei franceze, Claude Chabrol, si o noua comedie a cineastului japonez Takeshi Kitano, "Kantoku Banzai!" ("Sa traiasca cineastul!"). Totodata, printre atractiile Mostrei se afla si retrospectiva filmelor de tip spaghetti western, eveniment al carui curator va fi nimeni altul decit Quentin Tarantino.
Un juriu de staruri Cineastul chinez Zhang Yimou, care a cistigat Leul de Aur pentru "The Story of Qiu Ju" (1992) si apoi pentru "Not One Less" (1999), va fi presedintele juriului la aceasta editie aniversara a Mostrei. In plus, toti membrii juriului sint regizori, la fel ca in cazul editiei speciale cind festivalul implinea 50 de ani. Printre cineastii convocati la Venetia se afla Catherine Breillat din Franta, italianul Emanuele Crialese (cistigatorul Leului de Aur in 2006 cu "Nuovomondo"), mexicanul Alejandro GonzIlez IIIrritu si olandezul Paul Verhoeven. Ei voi avea ultimul cuvint pe 8 septembrie, la decernarea premiilor, cind, dupa cum s-a anuntat deja, Bernardo Bertolucci va primi Leul de Aur onorific, iar regizorul american Tim Burton va fi recompensat cu premiul pentru intreaga cariera.
Cristiana Visan