In cele mai multe situatii, orice asezare valoroasa este o combinatie fascinanta intre monumentele de arhitectura mostenite din epocile trecute, cadrul natural spectaculos si factorul uman.
Exista insa situatii in care existenta unuia dintre aceste elemente a fost intrerupta la un moment dat iar localitatea continua sa atraga turisti in virtutea inertiei. Este si cazul satului medieval nelocuit Craco din Italia al carui poveste impresioneaza si atrage anual un numar relativ mare de curiosi din toate colturile tarii si chiar din strainatate.
Situat in partea de sud a Italiei, aproape de tocul acesteia, satul rasare ca o fantoma pe varful unui deal ce domina Valea Cavone. Climatul mediteranean cu influente aride si vegetatia saraca amplifica imaginea neospitaliera a acestor locuri.
Nu din cauza conditiilor climatice a fost parasit orasul ci de teama unui pericol imprevizibil ascuns in maruntaiele pamantului: seismele. Acest lucru alaturi de alunecarile de teren care au afectat numeroase gospodarii au facut ca pana la nivelul anilor '60 toti locuitorii sa fie evacuati.
Pentru a vizita satul Craco ai nevoie in primul rand de un caracter puternic pentru a nu fi cuprins de tristetea care inconjoara neobisnuitul obiectiv turistic. Linistea ce te intampina si lipsa oricarei activitati sunt cel mai greu de suportat odata ce ai ajuns pe strazile pustii.
Cine reuseste sa treaca peste partea sumbra a lucrurilor are posibilitatea sa faca observatii asupra cladirilor vechi care prezinta numeroase trasaturi arhitectonice intereante. Dintre acestea se remarca ruinele castelului aflate in varful dealului, palatele catorva persoane instarite (Palazzo Grossi, Palazzo Carbone, Palazzo Simonetti si Palazzo Madonna) si respectiv biserica si manastirea San Pietro.
In mod neasteptat, despartirea de aceste locuri nu o vezi ca pe o izbavire pe care o asteptai cu nerabdare ci pe una nefireasca aducatoare de multa parere de rau.
Cine priveste in general la frumusetea din spatele lucrurilor mai mult decat la cea afisata va fi impresionat fara indoiala de satul italian Craco.
Foto: initalytoday.com