Avand la ora actuala o populatie de cel mult 350 locuitori, satul Castle Combe poate fi socotit opusul celui mai mare oras din Marea Britanie, Londra. Nimeni nu i-ar da micutei asezari sansa sa biruie la vreun capitol, insa puse in balanta turismului, Castle Combe si Londra sunt doua pietre pretioase.
Pentru frumusetea naturala si pitorescul sau, Castle Combe a primit titulatura “The Prettiest Village in England”, ceea ce ii serveste in promovarea pe plan international. Asezarea a primit numele unui deal din apropiere fortificat de britanici inainte de a ocupatia romana. Dupa romani au urmat normanzii, care au transformat fortificatia intr-un castel.
In perioada Evului Mediu, asezarea a prosperat pe baza comertului cu animale si lana. Numeroase ateliere pentru tesatorie au luat nastere in aceasta perioada, multe dintre ele existand pana astazi. O cruce din secolul al XIV-lea marcheaza locul unde cele trei strazi principale converg. Crucea a fost inaltata atunci cand satul devenise suficient de prosper ca sa gazduiasca targ saptamanal.
Unul dintre cele mai proeminente obiective din Castle Combe este biserica Sf. Andrei, neclintita din timpuri medievale, care ascunde mormantul lui Walter de Dunstaville (1270) al carui familie a posedat castelul dupa cucerirea normanda. O efigie sculptata il prezinta imbracat in armura, cu cativa ingeri langa cap si un caine la picioare.
Satul adaposteste, de asemenea, o pista de curse care ocupa locul unui aerodrom folosit in timpul celui de al doilea razboi mondial, dezafectat in 1948. Pista a fost deschisa in 1950 iar in zilele de glorie ale acesteia a atras staruri internationale, precum John Streets (singurul campion mondial atat pe doua cat si pe patru roti) sau Nigel Greensall. In ciuda fascinantei sale istorii, satul iese frecvent in evidenta mai ales pentru aparitia in filmul Doctor Doolittle regizat in 1966, alaturi de Rex Harrison si Anthonu Newley.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro
Aprilie 2014