Mai vechi cu peste un mileniu si jumatate decat orasul suspendat al incasilor, Machu Picchu, care a uimit intreaga lume dupa descoperirea sa in anul 1911, centrul politic si militar al dacilor din Muntii Orastiei beneficiaza de o valoare similara dar nu si de o recunoastere pe masura la nivel international.
Sarmizegetusa, capitala regatului dac a atins apogeul sub Decebal insa a fost supusa de romani in urma a doua razboaie sangeroase. Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice.
Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, si cuprindea sase citadele, cunoscute astazi sub numele: Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Rosie, Costesti - Blidaru, Costesti - Cetatuie, Capalna si Banita.
Sarmizegetusa va ramane inca mult timp de acum inainte, sau poate pentru totdeauna, invaluita in mister. Doar o civilizatie puternica si ingenioasa ar fi putut terasa versantii muntilor in scopul satisfacerii nevoilor militare sau sar fi taiat si transportat de la zeci de km distanta blocuri de andezit pe care astazi doar diamantul le strabate.
Crearea unui sistem complex de alimentare cu apa alcatuit din rezervoare, "tevi" si jgheaburi din lemn , a fost una dintre cele mai mari realizari dar si lucrul care a grabit apusul unei mari civilizatii. Intreruperea alimentarii cu apa a cetatilor de catre romani va avea efectul scontat pentru Traian si ostile sale.
Forma templelor, a sanctuarelor si celorlalte constructii dovedesc de asemenea importanta pe care dacii o acordau geometriei si determinarilor astronomice.
Cel mai important vestigiu din zona sacra este calendarul solar de forma circulara care ii ajuta pe daci sa determine asemenea egiptenilor durata solstitiilor, echinoctiilor, durata anului sau lungimea meridianelor.
Tot un "mister" pentru turistul strain dornic sa se aventureze pana aici ar fi faptul ca singura posibilitate de a ajunge la situl arheologic inscris in patrimoniul mondial UNESCO este … mersul pe jos.
Sursa foto