Daca atractiile turistice conventionale nu va mai atrag si doriti sa explorati peisaje culturale frecventate de “connoisseuri”, cea mai buna varianta ar fi sa purcedeti in descoperirea insulei Sark. Desigur, in caz ca secretul existentei sale nu v-a fost divulgat anterior de o persoana bine informata. In situatia contrara, va invitam sa descoperiti frumusetile ultimului stat feudal de pe cuprinsul Europei. Sark este o insula uitata de lume prin nordul Frantei, unde fara doar cateva mile poti respira aerul Normandiei.
Alaturi de peisajele impresionante si de linistea care domneste pretutindeni din pricina inexistentei masinilor, istoria este unul dintre aspectele care fac impresie aici in randul turistilor. Automobilele sunt ilegale in Sark. Singurele vehicule premise sunt carutele trase de cai, bicicletele si carucioarele pentru copii sau persoane cu dizabilitati. Limbile oficiale sunt engleza si franceza iar centrul administrativ poarta numele La Seigneurie.
Insula s-a ghidat dupa un sistem feudal in ultimii 440 de ani, pana in 2008 cand au avut loc primele alegeri democratice. Impreuna cu celelalte Insule Anglo-Normande, Sark reprezinta ultima ramasita din fostul Ducat al Normandiei ce apartine Coroanei, si ultimul stat feudal al Occidentului.
Populatia insulei in prezent este de 600 de locuitori. Pana la reforma constitutionala din 2008, conducerea insulei Sark, formata din 40 de proprietari locali de terenuri, a avut in frunte un “Seigneur”. Acesta traditie a dainuit din 1565 cand Elizabeta I i-a acordat insula ca privilegiu unui nobil pe nume Hellier de Carteret, pentru protectia impotriva piratilor.
Multe dintre regulile care au guvernat locul pana deunazi au datat din aceasta perioada. Dincolo de obiceiurile sale cutumiare, Sark este o destinatie ideala pentru vacanta. Pentru a ajunge aici, turistii iau cel mai usor avionul pana la Guernsey iar de acolo merg inca 45 de minute cu feribotul. Insula masoara 3 mile si jumatate lungime si o mila si jumatate latime si se compune din doua parti, Big Sark si Little Sark, legate intre ele printr-un istm. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, intrand sub adminitratie germana, insula a fost imbunatatita cu cateva tuneluri bine proiectate care se vad pana astazi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro