Festivaluri speciale, targuri, vanatori de oua si obiceiuri traditionale respectate din mosi stramosi: acestea sunt doar o parte dintre activitatile specifice sarbatorii desfasurate pretutindeni.
In unele parti din nord-vestul Europei, in duminica Pastelui si luni se aprind focuri mari, numite Focurile de Paste. Desi exista mai multe explicatii privind originea acestei traditii, cea mai comuna este aceea conform careia sarbatoarea marcheaza momentul in care primavara devine victoriosa in lupta cu intunericul iernii. In unele zone din Germania, acum se ard brazii care au fost impodobiti de Craciun. In schimb, in Polonia, de Paste nu se face fum, asa ca oamenii nu pot aprinde focul nici pentru a-si incalzi mancarea. De aceea, toate specialitatile sunt servite reci.
Cea mai interesanta traditie din Suedia, este ca in zilele apropiate Duminicii de Paste, mergand din casa in casa, copiii dau la schimb picturi si desene pentru dulciuri.
In Franta, in dimineata Pastelui, se bat clopotele anuntand ca Domnul a inviat. La auzul clopotelor, oamenii se imbratiseaza in semn de bucurie. In Belgia, copiii urmaresc sa il vada pe batranul ce zboara pana la Roma, pentru a le aduce oua de la Papa.
In Irlanda, imediat dupa slujba de Inviere, oamenii obisnuiau sa infiga un hering intr-un bat inalt, cu care se plimbau prin tot orasul. Toti cetatenii il urmau, rostind cuvinte urate la adresa pestelui, pana cand ajungeau la un rau, unde il si aruncau. Traditia provine de la faptul ca oamenii mancau foarte mult hering. Satui de peste, il inlocuiau cu carne de miel.
In Haiti, Saptamana Patimilor este marcata de parade colorate si muzica traditionala cantata la trompete din bambus, tobe, chiar si cutii de cafea. Vacanta de Paste este un amestec de traditii catolice si Voodoo.
imagine
I. C.