Pastele este cea mai importanta sarbatoare religioasa din calendarul crestinilor si marcheaza Invierea cea mai presus de fire a Domnului. Sarbatorile pascale si cele care preced marele eveniment spiritual, readuc anual in atentie traditii si obiceiuri specifice tuturor zonelor geografice care impartasesc acelasi crez religios.
In Duminica Floriilor nu numai credinciosii ortodocsi rusi, greci, bulgari sau romani restaureaza intrarea triumfala a lui Iisus in orasul Ierusalim ci si cei din India, de care lumea din Apus nu stie mai nimic. In statul Kerala din sud-vestul Indiei, sarbatoarea Floriilor mai este cunoscuta sub numele de Oshana Nhayarazhcha si ofera oamenilor prilejul de a participa sau asista la procesiunea anuala care marcheaza inceputul Saptamanii Patimilor.
Credinciosii romano-catolici, ortodocsi si iacobiti, inainte de a se retrage in lacasurile de cult pentru a oficia slujbe, participa la o procesiune cu caracter ecumenic in care toti adeptii poarta in maini ramuri de stalpari, sfintite mai inainte de clerici.
Pentru europenii care au prejudecata ca India este un epicentru al credintelor orientale, al Brahmanismului, Hinduismului, Jainismului etc, cei botezati in legea lui Hristos formeaza o minoritate neobisnuita.
Cu toate acestea insa, urmarind traditia constatam ca Biserica Ortodoxa Indiana isi trage seva nemijlocit din activitatea apostolica a Sf. Apostol Toma, care a urmat cuvintele Mantuitorului: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le”. O parte dintre moastele Sf. Apostol Toma, crestinatorul Indiei, sunt adapostite in Capela Catolicon.
Sursa foto: aninews.in
I. C.
editor ArtLine.ro
Aprilie 2012