Suedia este cunoscuta pentru spectacolul oferit de soarele de la miezul noptii si de noptile polare fara de sfarsit. In timpul iernii, atmosfera de basm este valorificata la maxim in perioada premergatoare Nasterii Domnului, iar orasul Stockholm devine centrul festivitatilor si cel mai de seama expozant al traditiei locale.
Emanand atmosfera calda si primitoare a Craciunului, Stockholm imbraca haina de sarbatoare a strazilor iluminate din primele zile ale lunii decembrie. Tot atunci isi fac aparitia brazii impodobiti cu meticulozitate si nelipsitele decoratiuni din geamurile caselor.
Perioada Adventului incepe in Suedia in a patra duminica dinaintea Nasterii Domnului si este dedicata impodobirii si infrumusetarii locuintei, precum si pregatirii darurilor de Craciun.
Tarile Scandinave sarbatoresc in ziua de 13 decembrie pe Sf Lucia, in concordanta cu o traditie care a pornit din Suedia si s-a raspandit pana la mijlocul secolului XIX atat in Danemarca cat si in Finlanda. Se considera ca aceasta marcheaza inceputul sarbatoririi Craciunului.
De Sf Lucia, cea mai mare fata a familiei se trezeste prima, si imbracata in alb, cu coroana de crengute pe cap si noua lumanari, ii trezeste pe ceilalti membri inainte de ivirea zorilor. Dupa aceasta ei servesc micul dejun din care nu trebuie sa lipseasca aroma de sofran, turta dulce si glogg-ul (vin rosu dulce fiert).
In Suedia, Ajunul Craciunului reprezinta punctul culminant al acestui eveniment religios. Spre mirarea celor care sunt obisnuiti sa primeasca darurile sub brad in dimineata de Craciun, suedezii isi ofera unii altora cadourile in noaptea Ajunului. Tot atunci se strang membrii familiei pentru a lua cina (smorgasbord) formata din alimente specifice, precum: chiftelutele, carnea de ren, sunca, anghila si carnatii.
Masa de Craciun a suedezilor incepe cu heringul, cu mezelurile iar apoi trece la preparatele calde, lasand la urma desertul alcatuit din prajituri traditionale.
Sursa foto
I. C.