Pentru cei care isi doresc sa petreaca Craciunul departe de casa, Portugalia nu este poate o varianta pe de o parte din pricina distantei mari, iar pe de alta, din cauza imaginii sale care nu concorda cu ambianta incarcata cu zapada. Exista totusi oameni – si nu sunt deloc putini - fascinati de climatul mediteranean, care vor veni intotdeauna aici indiferent de perioada anului pentru a se simti bine.
In orice tara de pe glob, dar mai cu seama in Portugalia, tara suspendata intre Spania si apele oceanului Atlantic, Craciunul readuce in atentie unele elemente specifice. In Portugalia, Mos Craciun aduce mai degraba cadourile in noaptea de Ajun decat in ziua cea mare, pe 25 decembrie. Darurile sunt lasate copiilor cuminti sub brad sau in ghetute. O alta traditie spune ca cel care aduce cadouri ar fi pruncul Iisus, cel nascut in pestera din Bethleem.
In momentul deschiderii cadourilor, obiceiul cere sa i se ofere fiecarei persoane prezente o portocala. Asta dovedeste ca pe vremuri, acest fruct nu se gasea, nici macar in Portugalia, pe toate drumurile ca astazi.
Ca si in Spania, masa traditionala prilejuita de Nasterea Domnului este servita in Ajun, si consta in special din peste, fructe de mare, carne de vanat, legume si diferite specialitati scumpe. Dupa masa, in clipa cand se aud cele 12 batai de la miezul noptii, credinciosii merg la biserica pentru a participa la “Missa do Galo”. In timpul serviciului religios o icoana cu scena Nasterii Domnului este asezata in biserica pentru a fi sarutata de cei prezenti.
In ciuda asteptarilor, bradul a patruns relativ recent in Peninsula Iberica, dupa anul 1790, dar a devenit foarte repede traditie. Ca dovada, cu cativa ani in urma Lisabona a gazduit cel mai inalt brad impodobit din Europa, de 62 de metri. Daca nu exista nici un pom de Craciun in Portugalia, exista totusi Wooden Christmas (lemn de Craciun).
Mult mai inradacinata in istorie pe aceste meleaguri este traditia decoratiunilor Presepio, pe care le au si spaniolii care sarbatoresc Belen-ul. Fiecare regiune mai importanta a tarii se identifica cu un anumit desert. In provincia nordica Minho, aproape sigur veti fi servit la sfarsitul mesei cu “Lampreia de ovos”, o specialitate cu multe oua, sau cu o felie de tort “Bolo Rei”. In privinta bauturilor, portughezii consuma de Craciun vin porto iar femeile lichioruri traditionale.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro