In zona de contact a Campiei Saratei cu Dealul Istrita din Subcarpatii de Curbura, la numai 20 km departare de Buzau, se gaseste statiunea balneoclimaterica Sarata Monteoru. Dupa ce strabati pe E85/DN2 cei 100 km care despart Bucurestiul de Costesti, peisajul monoton incepe sa ia o alta infatisare pe masura ce te apropii de comuna Merei pe DJ203G. Indata ce patrunzi printre culmile impadurite ale Istritei, dupa o succesiune de serpentine, drumul te poarta in valea care adaposteste satul Sarata Monteoru.
Desi situat la numai 200 m fata de nivelul marii acesta beneficiaza de un microclimat cu veri moderate si ierni blande gratie colinelor impadurite care il strajuiesc. Pe teritoriul sau au fost descoperite mai multe vestigii materiale din Epoca Bronzului, din mileniul II i. Hr., ce compun unul dintre cele mai importante complexe arheologice din Romania. Cultura Monteoru este dealtfel cunoscuta in randul specialistilor de pe continent pentru caracteristicile sale. Au fost gasite inele de aur, topoare de bronz si multe elemente de ceramica decorata.
Sarmul cadrului natural si al istoriei nu ar fi fost poate valorificat in prezent fara ajutorul lui Grigore Monteoru, care desi strain de meleagurile noastre a avut indrazneala sa cuteze la intemeierea unei statiuni balneare importante. Spus si facut, dupa ce achizitioneaza terenurile petrolifere si intregul sat care pe atunci se numea Fundu Saratii, Grigore Monteoru isi cladeste visul inaugurand statiunea la 1 iulie 1895.
Vila familiei Monteoru, usor degradata astazi de intemperii, este situata in parcul dendrologic si gazduieste tabara scolara a localitatii. Monteoru a mai construit o capela, un cazinou si un parc in stilul gradinilor englezesti pentru vizitatorii de seama. Din pacate, cutremurul din 1940, al Doilea Razboi Mondial si instaurarea regimului comunist nu au fost prielnice conservarii patrimoniului construit, multe cladiri alaturi de gradina mentionata fiind pierdute pentru totdeauna.
Astazi, statiunea Sarata Monteoru se afla din nou pe o directie ascendenta fiind implicata in promovarea obiectivelor si in sporirea spatiilor de cazare. Detine un punct de informare turistica in centrul localitatii care este deservit ziua de o persoana, trasee marcate si panouri informative. Mai mult decat atat, 2011 a fost al doilea an in care s-au serbat zilele localitatii intre 1-3 iulie prin evenimentul cultural "Zilele Monteorului".
In 1871 s-a infiintat la Monteoru singura mina de petrol de la acea vreme din Europa, ramasa inca unicat pe continent, de unde se extragea petrol prin galerii subterane la adancime de 240 -320 m. Sarata Monteoru are in apropierea sa si alte obiective importante, dintre care merita a fi specificate macar cele ce urmeaza: castrul roman de la Pietroasele, Manastirea Ciolanu, tabara de sculptura in aer liber de la Magura, "Focul Viu" si Vulcanii Noroiosi.